Több mint egymilliárd forintból felújítják a Batthyány-Geist-kastélyt Kondoroson

L. Simon László, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára adta át a 204 millió forintos kormányzati és uniós támogatás segítségével újjá varázsolt Batthyány-Geist-kastélyt övező 4,5 hektáros kastélykertet.
L. Simon László elmondta: a Nemzeti Kastélyprogramban eredetileg két Békés megyei kastély, a geszti Tisza- és a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása szerepelt, ám a térség országgyűlési képviselőinek kérésére utólag bekerült a programba a kondorosi is.
Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében emlékezett meg arról, hogy a vadászkastélyt Batthyány László 1844 és 1851 között építette, majd 1858-ban a gyulai származású Geist-családnak adta bérbe a kastélyt, már az új bérlő alatt épült meg a hozzá csatlakozó, Ybl Miklós által tervezett kápolna. A vadászkastélyban és a hozzá tartozó területen kapott gazdatiszti állást Petőfi Sándor öccse, István is, aki 1858-tól 22 esztendőn keresztül dolgozott a birtokon.
Az eseményen készült felvétel mellett meghallgathatók L. Simon László, államtitkárral; Dankó Béla, országgyűlési képviselővel; Vantara Gyula, országgyűlési képviselővel, valamint Ribárszki Péter, Kondoros polgármesterével készült interjúk is.  

hirdetés

hirdetés
hirdetés