Jancsurák József: egy jó szakmunkás tanuló akár 50-60 ezer forintot is hazavihet havonta

Békéscsabán 20. alkalommal kerül megrendezésre a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Vásár, melynek ebben az évben a Csabapark ad otthont. A vásár 2015. november 5-én és 6-án várja az pályaválasztás előtt álló fiatalokat, valamint azokat az érdeklődőket akik új szakképesítést kívánnak megszerezni.
Jancsurák József, a Gyulai Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese volt a Mega Rádió stúdiójának vendége, akivel többek között a szakképzési centrum képzési kínálatairól, valamint a GYSZC tagintézmények nyíltnapjainak időpontjáról is beszélgetett tudósítónk.
A főigazgató-helyettes elmondta, hogy a támogatott hiányszakmák esetében – 20 ilyen hiányszakmáról beszélhetünk országos szinten – állami ösztöndíjat kaphatnak a tanulók, melynek mértéke, egy jeles tanuló esetében akár 30 ezer forintra is felemelkedhet. Ugyanakkor jellemző, hogy a gazdálkodó szervezetek a második évtől kezdődően tanulószerződést kívánnak kötni. A tanulószerződéses ösztöndíj, az állami ösztöndíj feletti összeg, mely akár a 20 ezer forintot is meghaladhatja. Így egy jeles szakmunkás tanuló akár 50-60 ezer forintot is kaphat havonta. Jellemző még az is, hogy szakmai tanulmányok eredményessége, és a gyakorlati helyen elvégzett munka minőségének függvényében további juttatásokat is kaphatnak a szakmát tanulók. 
A Jancsurák József, főigazgató-helyettessel készített teljes interjút meghallgathatja itt, a Körös Hírcentrumon.

hirdetés

hirdetés
hirdetés