Első Magyarországi EUROKEGEL Biliárd Kupa – Gyomaendrőd

A Magyar Bábus Biliárd Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósította meg a „Bábus Biliárd Fesztivál – Gyomaendrőd” című projektjét. Ennek keretében 2015. december 13-án vasárnap, egész napos rendezvényen várták az érdeklődőket Gyomendrődön, a Körös Hotel nagytermében.
A bábus biliárdjátékok a történelmi Magyarország területén, a Kárpát-medencébenmár a 16. században meghonosodtak, de az ún.magyar bábus biliárd (vagy más néven 120-as biliárd) szinte csak a Dél-Alföldön maradt fenn és jó eséllyel pályázik a Hungarikumcím elnyerésére. A lelkes sportbarátoknak és céltudatos versenyzőknek köszönhetően ebben a sportágban már kétszintű, OB1-esés OB2-esbajnokságot bonyolít le tavaszi-őszifordulós rendszerben a Magyar Bábus Biliárd Egyesület (MBBE). A mintegy 300 igazolt versenyző egyéni, duó és csapatbajnokságban is megmérettetheti magát.
Az egyesület elsődleges célja, hogy a jelenleg a dél-alföldi régióra jellemző magyar bábus biliárdot országosan, sőt a határon túli magyar területeken is ismertté és népszerűvé tegye. Fontos küldetésüknek tartják ugyanakkor azt is, hogy ezt a magyar virtust méltán jól képviselő biliárd játéktípust nemzetközi viszonylatban is bemutathassák. Ez utóbbi cél érdekében a magyar bábus biliárd alapjain, német és dán biliárdosokkal együtt, egy új játéktípust alakítottak ki, amely az EUROKEGEL biliárd nevet kapta. Az új játék szabályait a német és dán bábus biliárd játékok szabályaival ötvözve alakították ki annak érdekében, hogy egy olyan közös szabályrendszer jöjjön létre, aminek alapján nemzetközi versenyeket is tudnak szervezni és azokon indulni.
Végeredmény:
1. Kurta László – Berényi Biliárd Klub (Mezőberény)
2. Sáfián György – Szeghalmi SAFI Biliárd Klub (Szeghalom)
3. Kiss Attila – Belvárosi Cápák Biliárd Klub (Békéscsaba)
4. Turi Zoltán – Jóbarát Biliárd Klub (Békés)