Soltész Miklós: a magyarok és a nemzetiségek között közös összekötő kapocs a kereszténység

Mezőberényben 22. alkalommal rendeztek ünnepséget a nemzetiségek napja alkalmából, ahol átadták a Békés megyei nemzetiségi díjakat is. A Békés Megyei Közgyűlés rendelete alapján 2015-ben a szlovák nemzetiség kitüntetettjei Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke, Hack Ferenc Mihályné, az almáskamarási Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,  Hevesi József, a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület tagja, Horváth Rudolf, zenész, a roma nemzetiség részéről, valamint Zombai Károlyné, a Kétegyházi Román Tájház kulturális referense.
A rendezvényen elsőként Siklósi István, Mezőberény Város polgármestere mondott beszédet, aki büszkeségét fejezte ki településüknek több nemzetiségű voltát, ahol a különböző kultúrák nem kioltják, hanem erősítik egymást. 
Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Beszédében kifejtette, hogy a magyarokat, valmint a Magyarországon évszázadok óta élő nemzetiségeket összekötő kapocs a kereszténység. Amelyet egyik oldalról a vad liberalizmus, a másik oldalról pedig – ki kell mondani – a muszlim áradat akar eltaposni – hangzott el beszédében. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a népcsoportoknak össze kell fogniuk, minden fórumon ki kell nyilvánítaniuk közös akaratukat, hogy meg akarják őrizni a kultúrájukat, és nem akarják, hogy keresztény hitüket átírják.
Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke beszédében emlékezett meg Békés megye újraszervezésének 300. évfordulójáról. Az akkori betelepítési politikának köszönhetően vált Békés megye ilyen sokszínűvé a nemzetiségek tekintetében – hangozott el beszédében.
Az ünnepségen készült hangfelvételek közt itt meghallgatható a Soltész Miklóssal, Zalai Mihállyal, valamint Borgula Györgynével készített interjú, és megtalálható a rendezvényen elhangzott beszédeken, és a kitüntő díjak átadásán készült felvételek is. 

hirdetés

hirdetés
hirdetés