Dombi Ildikó: a vidéki kastélyok hétköznapjait bemutató kiállítás nyílik az Almásy-kastélyban

Közel 2,5 milliárd forintos EU-s támogatásból újult meg az épület, s alakítottak ki benne Magyarországon egyedülálló kiállítást az alföldi kastélyok hétköznapjairól. 
2012-ben nyert Gyula Város Önkormányzata 2 406 589 764 Ft támogatást Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai című projektje megvalósítására.
A 100 százalékos támogatási intenzitású felújítás két célt szolgált. Egyfelől a 18. században emelt, s a századok soránfolyamatosan bővített épület helyreállítását, másrészt a kastélyban egy egyedülálló tárlat kialakítását. A kiállítás a legmodernebb interaktív eszközökkel, kreatívan és izgalmas módon mutatja be egy alföldi főúri kastély működését. Az összeállítás különlegessége, hogy az épület személyzetének életére is koncentrál; feldolgozza, hogyan éltek és dolgoztak a gyulai Almásy-kastély különböző rangú szolgálói. Az élményt számos eredeti és rekonstruált tárgyi emlék, ruházat, gyermekjátékok, fényjáték teszi még teljesebbé.
A kiállítást készítő szakemberek fontosnak tartották, hogy a látogatók önállóan, a saját tempójukban nézhessék végig a tárlatot, ebben okos telefonos, visualguide-os vezetés segíti őket. Ehhez eszközöket természetesen a kastély is biztosít, de érdemes lesz letölteni a mobil applikációt is, hiszen a telefonnal készített fotók, az ingyenes wifi elérhetőség segítségével, rögtön megoszthatóvá válnak.
A szolgáltatások között megtalálható lesz kávézó, múzeumbolt, a kiállítások arculatába illő játszóház és múzeumpedagógiai műhely, toronykilátó, valamint a rehabilitált kastélykert.
A gyulai Almásy-kastély rehabilitációs munkái már befejeződtek, jelenleg a kiállítás interaktív eszközeinek beépítése, beüzemelése, a tárlat végleges kialakítása zajlik. A kastély átadása, megnyitása 2016. március közepére várható.

hirdetés

hirdetés
hirdetés