Vár, ostrom, vitézek – a 16. század harcászatáról tartottak előadást Gyulán

Fiatalokkal emlékeznek a 450 éve történtekre
Vetélkedővel és előadássorozattal emlékeznek Gyulán az 1566-os ostromra. Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára abban az évben esett el, amikor Szigetvár.
Idén 450 éve, hogy török kézre került a Zrínyi Miklós védte Szigetvár, s ugyanebben az esztendőben volt a gyulai vár török ostroma. Az oszmán birodalom hatalmas túlerőben lévő seregének 1566-ban adta át a gyulai erődítményt a várbeli készletek fogyása és a kitörő vérhas járvány miatt Kerecsényi László várkapitány.
„Emlékezzünk… Vég-Gyula várárúl,Vég-Gyulában gyulai vitézekrül” a címe annak a kétfordulós történelmi vetélkedőnek, amit a Zrínyi-emlékév programjaihoz csatlakozva hirdetett meg Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
A 7-8. és 9-10. évfolyamos diákoknak szervezett vetélkedésre 3 fős csapatokat várnak. A március közepi játékra a legautentikusabb helyszínen készülhetnek majd a versenyzők: a szervezők ugyanis a jelentkezőknek ingyenes tárlatvezetést biztosítanak a várban március 8-án és 9-én. A vetélkedőre március 4-ig nevezhetnek az érdeklődők.
Nem kötelező, ám mindenképp előnyt jelent a vetélkedőre való felkészülésben az 1566-os gyulai emlékévhez kapcsolódó, Vár – ostrom – vitézek című ismeretterjesztő előadássorozaton való részvétel. 
Az ugyancsak a Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezte előadássorozat közönsége a 7-10. évfolyamok tanulói. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszék oktatói, valamint a gyulai Erkel Ferenc Múzeum szakemberei a 16. századi viseletekről és fegyverekről, a gyulai vár palánkja feltárásánál folytatott földtani kutatásokról, a gyulai vár erődítési rendszeréről és az 1566-os várostrom kronológiájáról mesélnek a fiataloknak. Bár az első előadást február 24-én hallhatták a résztvevők, a május közepén záródó sorozat további eseményeihez érdemes még csatlakozni.
A vetélkedőről és az előadás sorozatról további információt a gyulai művelődési központban kérhetnek az érdeklődők.