Az őszi időszakban a hazai piacok és áruházak kínálatában is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék, dísztök és ehető verzióban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.
A dekorációs célra szánt dísztök toxikus vegyületeket tartalmaz, ezért a fogyasztása már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz. A kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől. Ezért fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.
Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma. Elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani. A számok pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött. Ez összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.
A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás).
A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.
A Nébih – a vásárlók egészségének megóvása érdekében – felhívja az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét az alábbi megelőző intézkedésekre:
- Az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől.
- A nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.
Ugyanakkor fontos a felelős vásárlói magatartás is! A Nébih kéri a lakosságot, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjenek meg! A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.
Forrás: Nébih