100 éve nyilatkoztatták ki a magyar önállóságot

magyar Réthey Ferenc: a Magyar Szent Korona országainak etnográfiai térképe az 1880. évi népszámlálás adatai alapján. Budapest 1886, rajzolta Kogutowicz Manó, eredeti nevén Emanuel Thomas Kogutovicz (Seelowitz, 1851. december 21. – Budapest, 1908. december 22.). Forrás: Wikipedia

Ma 100 éve a magyar országgyűlés kinyilatkoztatta Magyarország önállóságát, Ausztriával már csak perszonálunióban állt. 

hirdetés

Gróf Károlyi Mihály liberális reformpolitikus önálló kormányt alakított, amelynek miniszterelnökeként 1918.11.16-án kikiáltotta a Magyar Köztársaságot, Ausztriával minden államjogi kapcsolatot megszüntetett. Magyarország kivált a Habsburg-Monarchiából. 1919.01.11-én megválasztották a Magyar Köztársaság elnökévé – írja az ezenanapon.hu. A szakirodalom szerint a Monarchia létének az első világháborús katonai vereség és a nemzetiségi mozgalmak felerősödése vetett véget.

hirdetés

A perszonálunió két vagy több független állam olyan szövetsége, amelyet a közös államfő, leginkább az uralkodó személye kapcsol össze. Mivel az államok megtartják önállóságukat, a perszonáluniónak nincs közös neve, ezért gyakran a nagyobbik ország nevén emlegetik. Általában úgy jön létre, hogy egy ország uralkodóját egy másik ország erre feljogosított szervezetei szintén uralkodójuknak választják. A dinasztikus típusú trónutódlásnál ez nemigen jöhet szóba. Erre mind belpolitikai, mind külpolitikai okból sor kerülhet. A belső egyensúly megteremtése, illetve közös ellenség esetén – tájékoztat a Wikipédia.

 

hirdetés