Penészgomba ellen használjon szódabikarbónát!

Kép: femina.hu

A fűtési időszakkal együtt sok háztartásban megjelenik egy kellemetlen “vendég” is: a penészgomba. Látványnak sem szép a penészes fal, ráadásul még az egészségünkre is ártalmas lehet. Mi okozza a penésztelepek kialakulását? Hogyan védekezhetünk ellene?

Az ok-okozati láncolat végén a magas páratartalom, a vizesedő falak és a nem túl savas és nem túl lúgos közeg áll. A penészgomba spórái mindennapjaink láthatatlan résztvevői. Vannak, amelyek hasznosak, ilyenek például a penicillin-termelők vagy a nemes penészek a sajtokon. De sajnos olyanok is megtalálhatók a levegőben, amelyek súlyos fertőzést is okozhatnak. Ilyen az Aspergillus Niger, azaz a „fekete” penész. A spórák a falakon, berendezési és használati tárgyainkon (ágy, szekrény, ruha, konyhai eszközök) képesek megtelepedni, és a megfelelő páratartalom mellett elszaporodnak – írja a laboratorium.hu.

A fal vizesedése a ház alapjának elégtelen szigeteléséből adódhat, míg a magas páratartalom kialakulásáért több tényező (általában a túlzott szigetelés és a szellőztetés hiánya a téli időszakban) is felelős lehet. A ruhaszárítás, főzés, és a nyílt tüzelésű kandallók csak ronthatnak a helyzeten, de mi magunk is növeljük a páratartalmat egy zárt helységben – a légzésünkkel. A penészgomba számára a nedves közeg elengedhetetlen, 60%-os páratartalom mellett már „vígan” tenyésznek. Viszont az 50%-os páratartalom alatti helységben nem érzik jól magukat hosszú távon. Ezért ajánlott 50-60% között tartani a levegő páratartalmát.

Hőhíd és páratartalom

De még a megfelelő páratartalom mellett is megjelenhet a nemkívánatos fekete folt, mégpedig azokon a helyeken, ahol az úgynevezett hőhíd kialakul. A hőhíd a lakásnak olyan része, ahol a meleg gyorsabban „szökik”, így az a falszakasz, üvegfelület hidegebb lesz, mint a környezete. Ahol hidegebb részek vannak, ott a pára le tud csapódni, ha a levegő harmatpontjánál alacsonyabb a tárgy hőmérséklete.

Ezen a ponton muszáj egy kis fogalmi kitérőt tenni. A százalékos értékek relatív páratartalmat jelölnek, a levegő maximális páratartalma hőmérsékletfüggő. Minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál több vízgőzt „bír” el. A relatív páratartalom nem más, mint az adott hőmérséklethez tartozó maximális értékhez viszonyított páratartalom. A harmatpont az a hőmérsékleti érték, ahol az adott abszolút páratartalom értéke egyben a maximális érték is. Ezért fontos a relatív alacsony páratartalom, mert akkor a harmatpont is alacsony lesz, ezzel gátolva a hőhidakon történő páralecsapódást.

De mit lehet tenni, ha megjelent a penészgomba?

A sok praktika közül a szódabikarbóna használata rendkívül egyszerű, olcsó és hatékony. Szódabikarbónából (NaHCO3) egy lemosó oldatot készítünk, ebbe tegyünk egy kis teafa illóolajat, majd ezzel dörzsöljük át a kritikus helyeket. A konkrét arányok: két liter vízhez egy evőkanál szódabikarbóna, ebbe tíz csepp teafaolaj. A hatásmechanizmus lényege, hogy az oldat a szódabikarbónától lúgos lesz, ez azonnal elpusztítja a penészt. A hosszan tartó hatást pedig a teafaolaj garantálja, ez ugyanis tartósan képes a felületen gombaölő hatását kifejteni.

Hogyha a fűtési időszak elején, amikor a penész megjelenik a falon, a kezelést elvégezzük, és odafigyelünk a relatív páratartalom 60% alatt tartására (szellőztetéssel, páramentesítéssel), akkor a fűtési időszak alatt a penészesedést kordában tudjuk tartani!

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.