Iskolai park kialakításában segítettek a békési diákoknak

nemzeti park Fotó: Moldován-Garas Helga

A Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájában tartott előadást a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. Az „Ökoiskola” címet elnyert intézmény diákjainak segítettek abban, hogy tágas udvarukat a természetvédelmi szempontoknak megfelelő, bemutató jellegű parkká alakítsák.

hirdetés

A nemzeti park szakemberei fontos feladatuknak tekintik, hogy a fiatalok figyelmét ráirányítsák a természetvédelemre. Az iskolai park kialakítása kitűnő alkalom erre, mivel a szakképzős diákok saját szakmai ismereteik felhasználásával szépíthetik az udvart, és gondoskodhatnak annak hosszú távú fenntartásáról. Az asztalos szakmát tanuló fiatalok például elkészíthetik a madáretetőket és odúkat.

hirdetés

A vetítéssel egybekötött előadás után az iskolaudvaron, terepi bemutató keretében is hasznos ismereteket kaptak a diákok. A tekintélyes, parkszerű udvaron különféle örökzöldek és változatos cserjefajok találhatók. A jövőben a fajgazdagság növelésével még gazdagabbá, természetközelibbé tehető az élőhely.

Szó esett a parkban élő madárfajokról, azok fészkelési és táplálkozási szokásairól, szükségleteiről. A diákok megismerkedhettek a különféle madarak számára megfelelő odúk típusaival. Beszélgettek arról is, milyen módszerekkel lehetne újabb magevő és rovarevő fajokat csalogatni a parkba. A program végén közösen kihelyeztek néhány madárodút is.

Az oktatási intézmény és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolata ezzel korántsem ért véget. A diákok hamarosan a védett területekre látogatnak, ahol további terepi, gyakorlati ismereteket szerezhetnek – számolt be honlapján a szervezet.

hirdetés