Kilenc vadmalac született a nemzeti parkban

Fotó: Urbancsok Éva

Ismét gyarapodott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának vaddisznó-állománya. A napokban az egyik koca kilenc csíkos kismalacnak adott életet. A tavasz beköszöntét emellett a nyíló virágok és a visszatérő madarak is jelzik már a nemzeti parkban.

A kocamama a karám fedett részében készített magának szénával bélelt vackot, ebben hozta világra utódait. Az aprócska jövevények hamar lábra kaptak, és a látogatók legnagyobb örömére már vidáman szaladgálnak a karámban. A Körösvölgyi Állatpark vaddisznó-állománya az újszülöttek érkezésével tizennégyre gyarapodott. Az ivarérett állományt két koca és egy kan képviseli, a tavalyi szaporulatból pedig meghagytak a szakemberek egy süldő kant és egy kocát is.

hirdetés

A március eleji gyors felmelegedés villámgyorsan beindította a madárvonulást a Kardoskúti Fehértó részterületén. A gyors időjárás-változás hatására az utóbbi időben szinte naponta változott a madárforgalom. Egész télen nagyon kevés gatyás ölyvet láttak errefelé, most azonban 3-5 példányos, észak felé tartó csapatok bukkantak fel. A négy-öt áttelelő kékes rétihéja mellett legalább négyszer ennyi, vonulásban lévő példány tűnt fel. Ugyanakkor a vörös vércsék és az egerészölyvek száma hirtelen lecsökkent, csak a nálunk költő példányok maradtak. Ők már el is kezdték a nászrepülést és a fészekfoglalást, hamarosan megkezdik majd a tojásrakást is. A parlagi sasok nemzeti parkban telelő példányai szintén elmentek már északabbra, az itt költők pedig megkezdték a fészekfoglalást. A rétisasok jóval előbbre tartanak, lassan már kikelnek az első fiókáik.

nemzeti park

Forrás: Körös-Maros Nemzeti ParkA vízimadaraknál még látványosabb volt a változás. Tél végén, amikor a szikes tavak újra víz alá kerültek, akkor 5-6 ezer nagy lilik és 1000-1500 réce járt a Fehér-tóra éjszakázni. Számuk mostanra lecsökkent, már csak néhány száz nagy lilik tartózkodik a térségben. A récefajoknál változtak az arányok, egyre több a csörgő réce. A tőkés récék egy része már költésbe kezdett. A partimadarak is megindultak. Náluk a vonulás már tél végén megkezdődött. Január végén felbukkantak az első bíbicek, gyarapszik az aranylilék száma is, jelenleg több százra tehető. Vannak már havasi partfutók és néhány nagy goda is. Kis számban ugyan, de folyamatosan láthatók nagy pólingok és megjelentek a térségre oly jellemző kis pólingok is, melyeknek jellegzetes hangja messzire elhallatszik. Számukra rendkívül kedvező a Fehér-tó mostani csüdig érő, 10-15 centiméteres vízmélysége. Megérkeztek a pajzsoscankók és a réti cankók, s hamarosan várhatók a gulipánok.

Az énekesmadarak közül néhány nagy őrgébicset még lehet látni, de ők is lassan útra kelnek. A télen itt vendégeskedő kenderikéknek szintén hamarosan búcsút kell intenünk. A pacsirták Zsuzsanna nap óta gyönyörűen énekelnek, lassan költésbe kezdenek. A gémfélék közül a nagy kócsagok visszatértek fészkelőhelyeik környékére. A szürke gémekkel együtt lassan fészekrakásba kezdenek a nádasok környékén. Ami a darvakat illeti, a szikes tavak kiszáradása miatt ősszel gyakorlatilag alig találkozhattak velük a Fehér-tó térségében. Február végére azonban a tavon ismét összegyűltek a vizek, ami mintegy ötezer darut vonzott ide. Többségük már elment, de még legalább ezren itt tartózkodnak. Az éjszakákat a tavon töltik, napközben pedig a környező mezőgazdasági területekre járnak táplálkozni. A gyepeken most nincsenek vízfelületek, így a kirándulók száraz talajon, szép napsütéses időben barangolhatják be a környéket.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Szóljon hozzá!

88 − = 87