A prevenció a békéscsabai KEF elsődleges célja

Fotó: Pixabay

A Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) egy olyan, több szervezetből álló tanácsadó testület, amely a szenvedélybetegségek megelőzésében, visszaszorításában igyekszik segíteni a város vezetésének és lakosságának.

2000 júniusában jött létre a városi KEF, akkor arra volt lehetőség, hogy a legalább 20.000 lakosú településeken jöjjenek létre ilyen tanácsadó testületek. Segítik kezdettől az önkormányzatok munkáját és olyan korosztály-specifikus programokat hoznak létre, amelyek a szenvedélybetegségek, kiemelten a kábítószer-használat megelőzésével, kezelésével foglalkoznak – emelte ki Kotroczóné Antal Teréz, a helyi KEF elnöke.

Ma a békéscsabai KEF-hez 21 tagszervezet tartozik. Bár az összetétel évről évre változik, olyan 10-12 szervezet szinte a kezdetektől részt vesz a munkában. Elsősorban a fiatalok alkotják a célcsoportot. Azt szeretnék, ha egy olyan generáció nőne fel, aki jól érzi magát a bőrében, van jövőképe, vannak céljai. Az oktatási intézményeket keresik fel a tagszervezetek egy KEF-étlap nevű kiadvánnyal. Ebben olyan előadások, programok vannak, amelyeket a KEF-tagok tudnak elvinni az iskolába, a diákoknak. A legfontosabb része ezeknek talán az, hogy a fiatalok megismerjék a szervezeteket, tudjanak kihez fordulni, ha bajt észlelnek a környezetükben.

Évente kortársképzést is szerveznek a diákoknak. Olyan 20 fő szokott ezeken az érzékenyítő programokon részt venni, ahol még tüzetesebben megismerkednek a problémák jeleivel, a segítő szervezetek munkájával. Bár 20 éve állt fel lassan a KEF, még mindig tudnának hatékonyabban működni – teszi hozzá Kotroczóné Antal Teréz. Nehéz munkát végeznek, egy folyamatosan jelen lévő probléma ellen dolgoznak.

Bár a problémák hasonlóak, nagyon sokat változott a világ 20 év alatt. A kábítószerkereskedelem, a fiatalok szokásai például. Ezekhez kell alkalmazkodni a tagszervezeteknek is. Máig azonban az a fő cél, hogy mind a fiataloknak, mind a felnőtteknek tudjanak alternatívát nyújtani a droghasználattal szemben. Bemutassák azt, hogyan lehet boldog valaki ezek nélkül is.

Legközelebb a szakembereknek szerveznek továbbképzést és egy intézménylátogatást oda, ahol kiscsoportos eltereléssel foglalkoznak. Erre azért van szükség, mert a segítséget kérőket így még célzottabban tudják odairányítani, ahol a megfelelő segítséget kapják meg.

A Kotroczóné Antal Terézzel készült interjút itt meghallgathatják: