Megmenekült a Notre-Dame nagy része

notre-dame tűz Kép: Veronique de Viguerie/Getty Images

A hajnali órákra el tudták oltani a Notre-Dame székesegyházban fellobbant tüzet. Mint azt a szakértők megosztották, azért nehéz ilyen helyzetben a templomok oltása, mert rengeteg faanyag található az épület szerkezetében, ami akár több száz éves is lehet.

hirdetés

Hétfőn kora este kapott lángra a párizsi ikonikus Notre-Dame székesegyház. Körülbelül 400 tűzoltó kemény és kitartó munkája kellett ahhoz, hogy hajnalra meg tudják fékezni a tüzet. Az épület 03. századi tetőszerkezete teljesen megsemmisült. Több szent ereklyét azonban sikerült még időben kihozni a templomból, így azok megmenekültek. Akárcsak a 12 apostol és négy evangélista szobra, amiket már korábban, a felújítás kezdetén eltávolítottak az épületről.

hirdetés

Készítette: Joyce Tseng and Sean O’Key/CNN

A tűz oka egyelőre ismeretlen, de valószínűleg nem történt szándékos gyújtogatás. Az épület éppen felújítás alatt állt, a szerkezete már sok helyen sérült volt. A szakértők szerint a rekonstrukció során történhetett valami, ami a tüzet okozta. Szerencsére többen már azon gondolkodnak, hogyan tudnak segíteni majd a helyreállításban. A milliárdos François Pinault és családja például már 100 millió eurót felajánlott a javításokra. De magyar segítség is érkezik majd. Az MTI tájékoztatása szerint a szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

Kapcsolódó tartalom: 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 6 = 1