Előtérben a munkahelyi biztonság

munkahely Fotó: Körös Hírcentrum

A Békés megyei munkahelyek biztonságáért munkacsoportot 2018 februárjában hozták létre, azzal a céllal, hogy valamilyen módon elérjék a kis-, és közép vállalkozásokat, és szorgalmazzák a munkahelyek biztonságosabbá tételét.

hirdetés

A hivatal illetékességi területén működő vállalkozások, munkáltatók első kézből, szakágazatai szakemberektől kaphatnak tájékoztatást, és aktuális információkhoz juthatnak a biztonságos munkahelyek kialakításához és fenntartásához. A roadshow első állomása a Békési Járási Hivatal volt.

hirdetés

Azt a célt tűztük ki, hogy egyrészt megfeleljünk az alaptörvény rendelkezéseinek azzal, hogy fejlesszük a munkáltatói és munkavállalói öntudatosságot. Másrészt pedig, hogy a Békés megyei munkahelyek biztonságosak legyenek: nem csak a nagyvállalkozások, hanem a kis- és közép vállalkozások is.

– mondta dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A munkacsoport létrehozásába belevonták a vállalkozásokat, és a multikat is. Egyénileg lebontva igyekeztek egy olyan iránymutatást adni, hogy kinek milyen feladatot kell teljesítenie. Ezen túlmenően több témát is feldolgoztak. Ilyen volt például az iparbiztonság, tűzvédelem és megelőzés, információbiztonság, jogbiztonság, a kritikus infrastruktúrával foglalkozó témakör vagy a környezetvédelem.

A statisztikák szerint a munka baleseteket 96%-ban a szabálytalan emberi magatartás okozza. A munkavállalók részéről is szükség van az odafigyelésre, kötelesek szabályszerűen dolgozni, betartva az előírásokat, amelyek őket is védik.

A munkacsoport dr. Takács Árpád kormánymegbízott kérésére és elgondolásai alapján jött létre. A 74 oldalas tanulmányt négy fontos fejezetre lehet osztani: elsőként készült egy felmérés, amelyben Békés megye helyzetét vizsgálták meg a biztonság szempontjából. Másodszorra készítettek a kis-, és közép vállalkozások számára egy javaslatot arra vonatkozóan, hogyan tehetik biztonságosabbá a munkakörülményeket. A harmadik részben egy jogszabály gyűjtemény kapott helyet. A negyedik fejezetben pedig összegyűjtötték azokat a fontos információkat, amelyeket szerettek volna átadni a vállalkozások számára – részletezte Dobókői György, a munkacsoport vezetője; valamint a Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály vezetője.

Dobókői György:

 

hirdetés