Csirkehúsból egyre többet előállítunk elő, exportteljesítményünk is folyamatosan erősödik. Háromszor annyi csirkehúst szállítunk ki az országból, mint amennyi befelé érkezik, az összes baromfifélét tekintve pedig 3,4-szeres a különbség a kivitel és behozatal között. Nemcsak mennyiségben, árban is javult a helyzet. Úgy tűnik, 2019 a baromfitartók éve lesz.
A NAIK AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 284 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2019 első öt hónapjában, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2018 azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 175 ezer tonnát (+1 százalék), a vágópulyka 42 ezer tonnát (–5,5 százalék) tett ki. A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege tovább javult 2019 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva – áll a kutatóintézet piaci jelentésében.
A baromfihúsok exportja 23 százalékkal 81 ezer tonnára emelkedett a megfigyelt időszakban, ezen belül a csirkehús kivitele 42 százalékkal csaknem 49 ezer tonnára nőtt.
A pulykahúsé 2 százalékkal 12 ezer tonnára csökkent. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (13 ezer tonna), Ausztria (7 ezer tonna), Szlovákia (5 ezer tonna), Németország (5 ezer tonna), Franciaország (5 ezer tonna) és Ukrajna (4 ezer tonna) voltak. Magyarország baromfihús-importja 8 százalékkal 24 ezer tonnára emelkedett 2019. január és április között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús beszállítása 13 százalékkal 14 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 1 százalékkal 2 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (11 ezer tonna), Ausztriából (3 ezer tonna), Romániából (2 ezer tonna) és Hollandiából (2 ezer tonna) érkezett.
A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 3,6 százalékkal 258 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 3,4 százalékkal 380 forint/kilogrammra emelkedett 2019 első huszonhat hetében 2018 azonos időszakának átlagárához képest.
Az Európai Bizottság júliusban megjelent rövid távú projekciója szerint az Európai Unió baromfihús-termelése meghaladhatja a 15,6 millió tonnát 2019-ben, 2,5 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest, 2020-ra pedig elérheti a 15,8 millió tonnát. A közösség baromfihús-exportja 3 százalékkal 1,6 millió tonnára, baromfihús-importja pedig 5,5 százalékkal 846 ezer tonnára nőhet az idén az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Az unióban az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás az elmúlt tízévben csaknem 22 százalékkal 24,8 kilogrammra emelkedett és 2019-ben elérheti a 25,4 kilogrammot.
Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség baromfihús-importja 14 százalékkal 297 ezer tonnára emelkedett a vizsgált időszakban. Az import háromnegyede Brazíliából és Thaiföldről származott, előbbiből 23 százalékkal több baromfihús érkezett, mint 2018. január és áprilisa között. Ezzel szemben Argentínából 35 százalékkal csökkent a behozatal – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.