Hőség jön heves viharokkal

hőség, zivatarok, felhő, hidegfront Fotó: Pixabay

Marad a kánikula, de a frissítő záporok mellett helyenként heves zivatar alakulhat ki vasárnap.

Vasárnap sem kell tartani még lehűléstől, sokfelé lesz 30 foknál melegebb. Kezdetben sok lesz a napsütés és gyorsan forrósodik a légkör, majd beindulnak a gomolyfelhők és egy érkező hidegfront hatására az ország északi felén elszórtan pattannak ki a zivatarok.

Heves vihar felhőszakadással, jéggel, viharos kifutószéllel elsősorban az Alpokalján, a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység környezetében, valamint északkeleten, keleten alakulhat ki helyenként. Az Északi-középhegységben a hirtelen lezúduló nagyobb vízmennyiség akár villámárvizet, az utakon vízátfolyásokat okozhat. A látástávolság felhőszakadásban jelentősen lecsökkenhet, az autók egyensúlyát a viharos szél ronthatja, északkeleten néhol nem kizárt a 100 km/h-hoz közeli széllökés.

A 30-35 fokos hőségben a viharok közel 10 fokkal visszavethetik a hőmérsékletet. Hétfőn a front átvonulásával sokfelé szeles lesz az idő, helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Elszórt zápor, zivatar nyugaton és északkeleten, keleten alakulhat még ki – írja az Időkép.


Kövessen minket Facebookon!