Kalmár Zoltán: komoly hírneve van a békéscsabai zeneoktatásnak

kalmár Fotó: Körös Hírcentrum

Zárókoncerttel ér véget idén is a Harsonás Napok Békéscsabán. A hangversenyen olyan nemzetközi hírű művészek lépnek majd fel, akik közül többen maguk is Békéscsabán nevelkedtek, vagy éppen most is a zeneiskolában tanítanak.

hirdetés

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Harsonás Napok előadó-művészeti mesterkurzust. A kurzust négy éve alapította Szűcs Csaba és Sztán Attila harsonaművész – árulta el Kalmár Zoltán, a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és AMI tanára. A foglalkozásokat azért hívták életre, mert a békéscsabai zeneiskola az elmúlt évtizedekben nagy hírnévre tett szert a harsonaoktatás területén, az itt végzett művészek nemzetközi szinten is elismertek. Minden nyáron az itt végzettek visszatérnek, és átadják tapasztalataikat a következő generációnak. Azonban már nem is csak az iskola saját diákjai, hanem már, akár felsőoktatási intézmények tanulói is szívesen jönnek az órákra.

hirdetés

Idén a kurzus oktatói voltak:

  • Angyal János, a Máv Szimfonikus Zenekar és az Óbudai Danubia Zenekar művésze,
  • Brindás Barnabás, Junior Prima díjas basszusharsona-művész,
  • Pap Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója,
  • Szűcs Csaba, Prima-díjas harsonaművész,-tanár
  • Sztán Attila, a Budapesti Fesztiválzenekar művésze, Junior Prima díjas harsonaművész

Hagyomány, hogy a kurzus végén zárókoncertet szerveznek az órákon betanult kamarazenei repertoárból. A zárókoncert tematikájának vezérelve egy minél átfogóbb zenetörténeti összegzés felvázolása, kamara átiratok, versenyművek és karakter-variációk olvasatában. A reneszánsz táncok és a vokális polifónia világából kiindulva, a barokk zene formagazdagságán át, Wagner dalnokverseny toposzának érintésével jutunk el a jazz, majd az új magyar zene harsonára íródott repertoárjáig.

A koncert ma este 19 órától a békéscsabai Evangélikus nagytemplomban kerül megrendezésre.

A Kalmár Zoltánnal készült interjút itt meghallgathatják:

 

kalmár

hirdetés