Rendőrség: Ne csak egy kis felületet kaparjon le!

szélvédő, tél, közlekedés Fotó: Police.hu

A jármű szélvédőjéről a pára, a jég és a hó teljes eltakarítása a járművezető kötelessége – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Ha indulás előtt a vezető nem gondoskodik az üvegfelületeken lévő pára, jég vagy hó eltakarításáról, akkor kisebb az esély arra, hogy a sofőr a veszélyhelyzetet időben felismerje és reagáljon rá. A pára- és jégmentesítés, a jármű hótól való megtisztítása akár több percet is igénybe vehet, ezért indulás előtt számoljanak ezzel az idővel a megfelelő látás biztosítása érdekében.

hirdetés

A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbiakat:

  • Elindulás előtt mindig ellenőrizzék a gépjárműveket, teljesen tisztítsák meg a szélvédőt, és távolítsák el a ráfagyott, ráhullott csapadékot!
  • A belső párásodás megszüntetése nélkül ne induljanak útnak! A legjobb módja szélvédők szárításának az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.
  • Ne csak a szélvédőről takarítsák le a havat, hanem a jelző- és világító berendezésekről is, és amennyiben lehetőség van rá, a motorháztetőn, a gépkocsi tetején és csomagtartóján se hagyjanak havat, mert az a haladás során leesik, és másokat veszélybe sodorhat!

Ne feledjék, hogy a baleset-megelőzés társadalmi feladat, és kölcsönös egymásra figyeléssel vegyenek részt a közlekedésben!

Police.hu