Befagyott tavak: 150 ezres bírság is járhat korcsolyázásért

jég, tél, befagyott tó Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Egyre több állóvizünk fagy be a napok óta tartó hideg időjárás következtében. A figyelmeztetés ellenére sokan rámerészkednek a befagyott tavakra. De mi a helyzet a korcsolyázhatósággal, a biztonsággal? 

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete – derül ki a rendőrség közleményéből. Tilos továbbá a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, speciális munkavégzésre alkalmatlan járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken.

Ki adhat engedélyt?

A korcsolyázási lehetőségekről, feltételekről mindig a korcsolyapályát üzemeltető dönt, ez legtöbbször a helyi önkormányzat. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5 000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Hol lehet rámenni a jégre?

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Hellovidek.hu-nak adott helyzetjelentést, miszerint a Duna jégmentes, a Tisza felső szakaszán tapasztalható helyenként erősödő jégzajlás, illetve a Tisza kisebb mellékfolyóin. A tavakon jelenleg parti jég van, nincs kiadva hivatalos engedély a korcsolyázásra. A Balaton, a Deseda-tó és a Velencei-tó jege szintén alkalmatlan a sportolásra. A Sástóról szóló jelentések szerint saját felelősséggel szabad korcsolyázni. A Tisza-tó jege is hízik, ám a hivatalos engedélyt nem adták meg a korcsolyázásra. Ennek ellenére sokan merészkedtek a jégre. A Pécsi-tó jégállapota hasonló. A tavon tartózkodás itt sem engedélyezett – írja az Időkép.

Ha már kialakult a baj

Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva lassan elérni. Beszakadás esetén azonnal tárjuk szét a karjainkat. Minden lehetséges módon próbáljuk meg elkerülni, hogy becsússzunk a jégfelület alá. Fontos, hogyha partot értünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt! Kávé és alkohol fogyasztása tilos – tájékoztatott a rendőrség.