Továbbra sem lesz igazi tél

változékony, nyugodt őszi, veszélyjelzéseket, borúsabb, ősz, hideg, szeles, csapadékos, szenteste, szürke, mediterrán, hidegfront, eső, időjárás, ősz, tél, ködös Fotó: Pixabay

A hosszabb távú előrejelzések a továbbiakban az átlagosnál enyhébb idővel számolnak, nagy havazás, kemény mínuszok nem várhatók.

hirdetés

Eddig ezen a télen a hóimádók nagy bánatára bizony nem sok havas téli helyzettel találkozhattunk. A fagyos téli napokért leginkább a hideg légpárnás időjárási helyzetek voltak felelősek. Bár már kicsivel több mint fele eltelt a meteorológiai télnek, igazi téli fordulat továbbra sem jön.

Az enyhébb mérsékelt övi és a hideg, sarkvidéki légtömegek határán húzódó nyugat-keleti irányú futóáramlás (jetstream) a következő időszakban is erős marad, mintegy bezárva a fagyos levegőt a sarkkörön túli területekre. Ilyen helyzetekben nem tud elindulni a sarki területek felől a hideg levegő a délebbi szélességek felé, helyette nyugatias irányú légáramlás jellemző, mely az óceán felől enyhe levegőt szállít a kontinens felé.

Nem lesz ez másképp a következő napokban sem. Nyugati-délnyugati áramlással enyhe, hétvégétől időnként nedvesebb légtömegek érkeznek, így havazásra, kemény mínuszokra nem kell számítani.

A szezonális előrejelzések februárra is az átlagosnál enyhébb idővel számolnak – írja az Időkép

hirdetés