Az Orosházi Kórház is csatlakozott a Maci Kórház programhoz

orosházi A képen Gáborné Sárkány Erzsébet ad át egy plüss figurát a kórházban gyógyuló kisgyereknek. Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

A kórházban gyógyuló vagy oda vizsgálatra érkező gyerekek megnyugtatását szolgálják azok a plüss játékok, amiket az Orosházi Kórháznak adományozott egy alapítvány. A gyerekek a gyógyulás után együtt mehetnek haza új kedvencükkel.

Az Értünk-Nagyszénásért Alapítvány tagjai ezúttal az Orosházi Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályát látogatták meg. Az alapítvány nemrégiben csatlakozott az eddig Győr-Moson-Sopron megyében kiválóan működő Maci Kórház – Menjünk együtt haza! programhoz. Ennek lényege, hogy jó állapotú használt, esetleg új plüss játékokat gyűjtenek. Ezeket aztán a kórházba viszik.

hirdetés

– A kezdeményezés célja a gyermekek megnyugtatása a kórházi ellátás ideje alatt. Valamint a boldog hazatérés szebbé tétele egy életre szóló plüss baráttal. Az mozgat bennünket, hogy mosolyt, csillogást csaljunk a gyermekek arcára – fogalmazott Gáborné Sárkány Erzsébet. Az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, Nagyszénáson, Gádoroson és Orosházán gyűjtötték a plüssöket. Ezek az átadás előtt egy speciális fertőtlenítő ipari mosáson, szárításon esnek át, így megfelelnek a szigorú kórházi higiénés előírásoknak.

A kórház főigazgatója megköszönte a nagylelkű adományt. – Sokan ajánlanak fel különböző plüss játékokat, amit mindig köszönettel veszünk. Ami a MACI Kórház kezdeményezésében előremutató, hogy a fertőtlenítést maguk az adományozók végzik el, mi már tisztán, becsomagolva kapjuk meg a plüssfigurákat, amiket azonnal oda is lehet adni a gyerekeknek – fogalmazott Dr. Duray Gergő.

– Ezek a plüssök nagyon jó szolgálatot tesznek nekünk, orvosoknak, hiszen a gyerekek őket ölelve nagyobb biztonságban érzik magukat, így megkönnyítik a vizsgálatok elvégzését – mondta el tapasztalatait Dr. Keszthelyi Beáta, a Fül-Orr-Gégészeti Részleg vezető főorvosa.

Szavai gyorsan igazzá is váltak, hiszen az átadás hivatalos része után jöhettek a bent gyógyuló gyerekek, akik nagy zsivajjal láttak neki a válogatásnak. A kosárból hamar előkerült a barnamedve, Micimackó, Tigris vagy éppen a focizó oroszlán.

Az alapítvány képviselői hangsúlyozták, a most behozott három doboznyi plüss az első adag, amit most a Csecsemő- és Gyermekosztályra, valamint a Fül-Orr-Gégészeti Részlegre visznek. A következő adagból már kerül a Sürgősségi Betegellátó Osztályra és a központi laboratóriumba is – számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ.