Balázs Irén textilművész munkáiból nyílt kiállítás a Munkácsy Múzeumban

balázs Kép: Munkácsy Mihály Múzeum

A Munkácsy Mihály Múzeum különleges tárlat megnyitásával ünnepelte a Magyar Kultúra Napját. A magyar textilművészet radikális forradalmára: Balázs Irén című kiállítás a magyar textil Békéscsabáról indult stílusteremtő művészegyéniségének életművébe enged betekintést az érdeklődők számára.

A számos rangos díjjal (Ferenczy Noémi-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetés stb.) elismert alkotó hagyatékából egy nyolcvanegy tételből álló kollekció a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményét gazdagítja. Ezt az értékes műegyüttest egészítette ki a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum – Szombathelyi Képtár és a Körmendi–Csák Gyűjtemény (Budapest) anyagának egy része. A tárlat kurátora Gyarmati Gabriella művészettörténész. A kiállítás a művész születésének 85. évfordulója alkalmából nyílt.

A rendezvényen Ando György múzeumigazgató és Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Majd Wehner Tibor Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész foglalta össze az alkotó életművét és nyitotta meg a kiállítást. Az ünnepi alkalmat Anasztazia Razvaljajeva hárfaművész előadása tette még emlékezetesebbé.

A Balázs Irén textilművész munkáit felvonultató kiállítást 2020. április 26-ig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig tekinthetik meg a látogatók a Munkácsy Mihály Múzeum Konferenciatermében – tájékoztatott Nagy Éva, a múzeum közművelődési munkatársa.

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum


Kövessen minket Facebookon!