Röszkei benyomulás: Öt migráns ellen indult büntetőeljárás

Illegális bevándorlá, röszke Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Határzár tiltott átlépése miatt öt migráns ellen indult büntetőeljárás, miután kedd hajnalban Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át illegálisan jutottak be Magyarország területére – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-t.

Szabó Szilvia felidézte, migránsok egy nagyobb csoportja kedden fél hat körül a röszkei közúti határátkelőhely két oldalán, csaknem egy időben próbált meg az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő egyik fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le. A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan határsértő bejövetelét akadályozták meg.

hirdetés

A rendőrök öt határsértőt fogtak el a térségben, akik bizonyítottan részt vettek a határátkelőnél történt bűncselekményben. A helyszínen egy 26 és egy 29 éves szír, valamint két 26 éves palesztin férfit fogtak el, ellenük tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt indult büntetőeljárás.

Az átkelő közelében egy 25 éves algériai férfit tartóztattak fel, aki ellen határzár tiltott átlépése bűntett miatt indult eljárás. A gyanúsítottak kihallgatásuk során elismerték a cselekmény elkövetését – közölte a százados.
A röszkei közúti határátkelőhely szerda 7 órától zavartalanul működik.

Frissítés: Megerősítették a határ fizikai védelmét a röszkei közúti határátkelőhelynél, ahol kedd hajnalban migránsok nagyobb csoportja illegálisan próbált magyar területre bejutni.

A határátkelőhely korábban a gyalogosforgalom által használt kapuját drótkerítéssel és négy sor pengésdróttal zárták le. Szintén pengésdrót került a határon átvezető utat este 7 és reggel 7 óra között a gépkocsik elől elzáró kétszárnyú kapura, valamint a gyalogutat szegélyező drótkerítésre is. Az átkelő közvetlen szomszédságában, ahol korábban – egy határt keresztező távközlési kábel miatt – csak drótakadály állt, két sorban több méter magas kerítést építettek, köztük szervizúttal.

MTI