Koronavírus – Elhalasztják a 2020-as atlétikai fedettpályás világbajnokságot

koronavírus Kép: Magyar Atlétikai Szövetség

A World Athletics weboldalán jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják a március 13. és 15. közöttre tervezett fedett pályás atlétikai világbajnokságot a kínai Nankingban. A viadalra így 2021 márciusában kerül sor.

hirdetés

Ahogy a közlemény fogalmaz, hálásak azoknak az országoknak és városoknak, akik azonnal jelentkeztek, hogy befogadnák az eseményt, ha annak költöznie kell. De a járvány esetleges terjedése miatt nem találták biztosítottnak, hogy az új helyszínen később nem kellene szintén a halasztás mellett dönteni.

hirdetés

A World Athletics hozzáteszi, szóba került a vb végleges elmaradása is. Az atlétákkal és a szakszövetségekkel egyeztetve ezt mindenképpen el akarták kerülni. Korábban az Ázsiai Atlétikai Szövetség a február közepére kiírt kontinensbajnokságot már törölte, ezt szintén Kínában, a Vuhantól mintegy 600 kilométerre található Hangcsouban tartották volna.

– Mindent elkövetünk azért, hogy a szponzorokkal, a szövetségekkel és a sportolókkal együttműködve Nankingban a lehető legjobb világbajnokságot rendezzük meg az eredetileg tervezett időponthoz képest egy évvel később. Reményeink szerint a 2021-es dátum lehetőséget ad arra, hogy teljes biztonságban így is tehessünk – olvasható a szervezet honlapján.

Korábban az új vírus „áldozata” lett Kína női gyeplabdacsapatának Belgium elleni két mérkőzése. És erősen kérdéses, hogy az ázsiai együttes március közepén tudja-e fogadni Ausztrália legjobbjait. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint az Egészségügyi Világszervezet iránymutatását követték, amikor a meccsek törléséről döntöttek. Törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában. Jancsingban két férfi lesiklóviadalra került volna sor a 2022-es pekingi téli olimpia első sportági próbaversenyeként.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelezte, hogy folyamatosan egyeztet a WHO-val és saját szakértőivel is a koronavírusról. A bizottság illetékese a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a tokiói olimpia biztonságos lebonyolításának elengedhetetlen része a fertőző betegségek elleni szükséges intézkedések meghozatala – írja honlapján a Magyar Atlétikai Szövetség.

hirdetés