Tisztifőorvos: egészségesnek érzik magukat a Vuhanból hazatért magyarok

Egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént – közölte az országos tisztifőorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Müller Cecília kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a hét, karanténban lévő magyaron még sok vizsgálatot kell elvégezni. A tisztifőorvos reméli, hogy a vizsgálatok eredményei azt mutatják majd, mindannyian egészségesek. Beszélt arról is, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében felállított operatív törzs azoknak az állami szervezeteknek a tevékenységét hangolja össze, amelyek bármilyen módon érintettek a fertőzés és az esetleges behurcolást követő járvány megakadályozásában. A szervezetek között folyamatos az információcsere, és rendszeres találkozókon is részt vesznek, hogy beszámoljanak az elvégzett és a még hátralévő feladatokról – tette hozzá.

hirdetés

Müller Cecília kitért arra is: Magyarországon jelenleg influenzajárvány van, hetente 15 ezren betegednek meg. A megelőzésben fontos a higiénés szabályok szigorú betartása, javasolt zsebkendőbe köhögni és orrfújás után is kezet mosni – mondta a tisztifőorvos.

MTI