Az óvodásoktól az idősekig mindenki lelkesen fogadja a Dogland terápiás kutyáit

dogland Fotó: Körös Hírcentrum

2020-ban is folytatódtak a terápiás foglalkozások, a kutyusok és a felvezetők képzése. Az biztos, hogy a Dogland Segítőkutya Alapítványnál ebben az évben sem fognak unatkozni. Az idei év kihívásairól beszélgettünk Pálfi Péter segítőkutya-kiképzővel, az alapítvány elnökével és Péli Henriett fejlesztő pedagógussal, az alapítvány kuratóriumi tagjával.

hirdetés

A tavalyi év is számos izgalmat tartogatott a Dogland Segítőkutya Alapítvány számára. Rögtön az év elején három kutyus sikeres terápiás záróvizsgát tett, így ők is teljes jogú tagjaivá váltak a dolgozó csapatnak. 2019-ben leginkább az óvodákba, a kisgyermekes csoportokba jártak a kutyusok. De az iskolások, és például az idősek is lelkesen készülnek a foglalkozásokra. Már nem csak Békéscsabán, hanem Gyulán, Gyomaendrődön, és Orosházán is szeretettel várják őket.

hirdetés

A csapat kutyaállománya is egyre színesebb, sok most a tanuló kutyus. A terápiázás mellett pedig a segítőkutyák képzésére is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Pálfi Péter a közelmúltban tette le a rohamjelző kutya kiképzője és a hallássérült-segítő kutya kiképzője vizsgát. Utóbbi képzett kutya a cukorbetegeknek és az epilepsziás betegeknek nyújt segítséget. Maja volt ismét Péter partnere a tanulási folyamatban. Mint mondja, nagyon ügyes kutya, hihetetlenül sok dolgot el tudott már sajátítani. A kutyusok terén további bővítést egyelőre nem terveznek, a meglévőkre szeretnének minél több energiát fordítani.

Emellett pedig a tenyésztésre is nagy hangsúlyt szeretnének idővel fektetni. Minden uszkár kutyus kiválasztása nagy gonddal történt. Minőségi tenyésztőket kerestek meg, jórészt külföldön. Terápiás kutyák tenyésztésével nem nagyon foglalkozik senki Magyarországon, pedig a megfelelő utánpótlásra szükség lesz. Az óriásuszkárok tenyésztői inkább a szépségre, mint a jó idegrendszerre figyelnek. Kivi kiskutyái nagyon ügyesek, többen is a terápiás vonalon maradnak, tehát az irány jónak tűnik.

Bár még csak év eleje van, de a nyári táborok szervezése is hamarosan elindul. Annyi már biztos, hogy hat-hét urnust terveznek, hamarabb fog indulni a táboroztatás, mint tavaly. A jelentkezés ismét változni fog, ahogyan az egyesület honlapját is szeretnék bővíteni, fejleszteni.

A Pálfi Péterrel és Péli Henriettel készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés