A szűrés és az életmódváltás a rák elleni harc leghatékonyabb fegyvere

egészségi, elektív, sebészeti, Kásler, szervátültetést, ápolók, Agyevő, betegek, magánorvosok, Németországban, koronavírus, járvány, rák, magyar, tüdőgyulladást, támogatást, semmelweis, húsevő, vastagbélszűrés

Ma Magyarországon minden adott a legkorszerűbb a rák gyógyításához. A diagnosztikai és sugárterápiás berendezések, a gyógyszerek és az európai színvonalú szakmai tudás is. Az Eurostat adatai rendkívül félrevezetőek, ugyanis az európai országok többségében egyáltalán nincsen rákregiszter. Nem rendelkeznek olyan pontos adatokkal, mint amilyenek a magyar rákregiszterben szerepelnek.

Ennek az az oka, hogy Magyarországon minden rákbeteget regisztrálnak, azt is, aki más betegségben hal meg, és életében még nem volt ismert a daganatos betegsége. Míg azokban az európai országokban, ahol jóval kevesebb boncolást végeznek, ott ezek a betegek nem kerülnek bele a statisztikába.

hirdetés

Prof. Dr. Kásler Miklós kérésére Prof. Dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára pénteken pontosan erről tárgyalt Brüsszelben Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős EU-biztossal, akinél kezdeményezte, hogy alakítsanak ki az Unió országai egy egységes adatszolgáltatási rendszert, mert ma még országonként különböző a használt adatforrás és nagyon eltérő az alkalmazott módszertan is, ami erősen torzítja a statisztikát.

A rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert a magyarországi magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre. Csak egyetlen példa: tíz tüdőrákos közül kilenc dohányzik vagy dohányzott. Ma már van népességszintű méhnyak- és emlőrákszűrés. Tavaly elindult a vastagbélszűrés és a tüdőrákszűrés is. Csak élni kellene az embereknek a kínált lehetőséggel, mert az időben felismert rák jól gyógyítható.

Más intézkedések is segítik a megelőzést: megszületett a nemdohányzókról szóló törvény, a transzzsírrendelet, és a közétkeztetésben ma már jóval egészségesebb ételeket kínálnak a gyerekeknek. Bevezették az ingyenes HPV-oltást is a lányoknál. Ezek az intézkedések mind-mind azt szolgálják, hogy a jövőben a mainál jóval kevesebb rákbeteg legyen Magyarországon – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés