NAV: Feketén szervezett buszos utakat egy Békés megyei nő

buszos Illusztráció: Pixabay

Mindenféle engedély nélkül, saját szakállára szervezett buszos kirándulásokat egy nő Békés megyében. Adót nem fizetett, az utasainak pedig semmilyen jogi lehetőségük, biztosításuk nem lett volna kártérítésre, ha valami rosszul sül el az utazások alatt.

A NAV munkatársai a napokban érték tetten azt a Békés megyei nőt, aki közösségi oldalán heti rendszerességgel hirdette egynapos buszos utazásait. Ezekre bárki jelentkezhetett privát üzenetben. Négy revizor be is jelentkezett egy ilyen utazásra, és végig gyűjtötték az adatokat az utazás menetéről. A túra végén bekapcsolódtak az akcióba a pénzügyőrök is. Az első leszállóhelyen megállították a buszt, és megkezdték az ellenőrzést.

hirdetés

Az utazást szervező azt mondta a pénzügyőröknek, hogy egy baráti társaság utazik a buszon. Nem szervezett útról van szó. Ekkor a buszon lévő revizorok is felfedték kilétüket. A szervező pedig csak ekkor szembesült azzal, hogy a „baráti” társaságnak nevezett személyek között ott ülnek a NAV munkatársai is. Az ellenőrzés bebizonyította, hogy a nő 2015 óta rendszeresen szervezett buszos utakat. Úgy, hogy erre engedélye, adószáma nem volt, továbbá az ebből származó jövedelme után adóbevallást sem adott be és adót sem fizetett. Mivel az utazásszervezést „feketén” végezte, ezért nem rendelkezett az előírt vagyoni biztosítékkal és az utasok javára szóló kötelező biztosítással sem. Ezért az utazók egy esetleges káreseménykor semmiféle kártérítésre, vagy külföldi útjai esetén hazaszállításukra sem számíthattak volna.

Adószám nélkül, „feketén” végzett tevékenység miatt az adózók egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal büntethetők. A meg nem fizetett adót a NAV évekre visszamenőleg is megállapíthatja, amit akár 200 százalékos mulasztási bírsággal együtt kell megfizetni – tájékoztatott Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.