A reprodukciós egészség és a demográfia összefüggéseiről értekeztek

demográfia Fotó: Körös Hírcentrum

A Diczfalusy Alapítvány, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság és a Békés Megyei Kormányhivatal Demográfia és egészségpolitika címmel szervezett közös konferenciát. A reprodukciós egészség megőrzéséről adtak tájékoztatást a fiatalokkal kapcsolatba kerülő pedagógusoknak, védőnőknek.

hirdetés

A Diczfalusy Alapítvány és a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság civil, egyházi, és társadalmi szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel, önkormányzatokkal és államigazgatási szervekkel együttműködve indította útjára a Demográfia és egészségpolitika című konferenciasorozatát. Több városban jártak már a szakemberek, többek között Gyulán is 2018-ban. A konferencia legfontosabb célja a magyarság megmaradásának segítése, a nemzet jövőjének megalapozása a reprodukciós egészségmegőrzés lehetőségeinek megismerése és megismertetése segítségével.

hirdetés

A rendezvényen elsőként dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója dr. Takács Árpád, a kormányhivatalt vezető kormánymegbízott nevében köszöntötte a megjelenteket. Fontos feladata az intézménynek a megye demográfiai és foglalkoztatási helyzetének javítása. Éppen ennek jegyében számos szervezettel született együttműködési megállapodás a közelmúltban. A Közös érték az egészség című programsorozat szintén e célból indult útjára. Tavaly több mint 200 eseményen, 75 helyszínen végeztek egészségügyi szűréseket – árulta el a főigazgató.

Prof. emeritus dr. Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke köszöntőjében kifejtette, a konferencia célja, hogy a szakemberek üzenete eljusson a reproduktív korban lévő fiatalokhoz. Hogy megértsék, a demográfia és a reprodukciós egészség szorosan összefügg. Európa, és benne hazánk demográfiai helyzete aggasztó. Ugyanakkor tudvalevő az is, hogy a reproduktív korban lévők egyre később vállalnak gyermeket. A megjelent biológiatanárokat kérte arra dr. Bártfai György, hogy beszéljenek a fiataloknak ezekről a tényezőkről.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke elárulta, olyan pedagógusoknak szervezték ezt a konferenciát, akik biológiát, természetismeretet oktatnak. Őket szeretnék segíteni a demográfiával, a születéssel, a nemi betegségekkel kapcsolatos, például orvosoktól vagy más szakemberektől származó információkkal. Általában teltházasak ezek a rendezvények, tehát nagy az érdeklődés.

Dr. Párducz László, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke úgy látja, Békés megye a hitelesség szószólója, az itt élők ereje a hitelességben rejlik. A család a társadalom építő alapköve, ezért is fontos, hogy a konferencián elhangzottak a jelenlévőkön keresztül eljussanak a fiatalabb generációhoz.

 

hirdetés