Hat bűncselekményt követett el egy 18 éves békési férfi, vádat emeltek ellene

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

A Gyulai Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére fogyatékosságánál korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, kifosztás bűntette, valamint 4 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 18 éves büntetett előéletű békési férfi ellen, aki a cselekmények elkövetésekor fiatalkorú volt. Az egyik lopásnál társa volt egy szintén 18 éves büntetett előéletű békési férfi.

A fiatal elkövető 2019. január 25-ét megelőző napokban Békésen, a buszpályaudvaron meglátta korábbi osztálytársát, egy 15 éves értelmi fogyatékos fiút és megtetszett neki az általa viselt kabát, elhatározta, hogy megszerzi. Behívta a 15 éves sértettet a buszpályaudvar mellékhelyiségébe és ott azzal fenyegette meg, hogy megveri, ha nem adja át a kabátját. A megfélemlített fiú próbálta visszautasítani a követelést, de végül nem mert ellenkezni és hagyta, hogy a terhelt levegye róla a kabátját. A kiskorú sértett lakásotthoni nevelője észlelte, hogy a fiú nem hordja a kabátját, ő tett feljelentést a cselekmény miatt.

hirdetés

2019. január 25-én éjszaka a fiatalkorú terhelt lopási szándékkal bement egy Békés, Vadvirág utcai családi házba, ahol egy ismerős család lakott és ahová bejáratos volt, és az egyik szobában alvó sértett mellől elvette a táskáját és abból 5.000.-Ft-ot vett ki, majd távozott. Még ugyanezen éjszaka betört egy Szabadkai utcai családi házba is: a kerítésen átmászott és a ház bejárati ajtajának üvegét betörve kinyitotta az ajtót, majd egy mobiltelefont, 26.000.-Ft készpénzt és egy ezüstgyűrűt zsákmányolt. Ez utóbbi esethez hasonlóan még 2018 augusztusában két további olyan lakásba is betört, ahol szintén ismerte az ott lakókat és bejáratos volt az ingatlanba, készpénzt és mobiltelefont tulajdonított el. 2019 december végén a két terhelt az egyik mezőberényi diszkóban szórakozott, majd zárás után visszatértek a szórakozóhelyre, a bejárati ajtó zárszerkezetét kifeszítették és 3 üveg tömény szeszes italt, valamint 1 üveg üdítőt tulajdonítottak el.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a hat bűncselekményt elkövető fiatal férfit javítóintézeti nevelésre, míg egy betörésben részt vevő társát elzárás büntetésre ítélje, a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeknek adjon helyt, illetve kötelezze a terhelteket a több mint 450.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére is – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.