Koronavírus: nincs fertőzött Magyarországon, de influenzajárvány van

influenza, orvos Fotó: Pixabay

Magyarországon nincs az új koronavírus által fertőzött beteg, viszont influenzajárvány van, és más kórokozók is okozhatnak felső légúti megbetegedéseket – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Dánielisz Ágnes kiemelte: ezek a kórokozók is ugyanúgy cseppfertőzéssel terjednek, mint az új koronavírus, ezért érdemes gyakori kézmosással védekezni ellenük. Hozzátette: a Kínából érkező csomagokat nyugodtan át lehet venni, a két ország közti hosszú utat – amely alatt hőnek, hidegnek és kiszáradásnak is ki van téve -, a koronavírus biztosan nem bírja ki.

hirdetés

A szakember kitért arra is, hogy a legújabb hírek szerint székletben is kimutatták az új koronavírus örökítő anyagát, ám mint mondta, a járványügyi adatok alapján egyértelmű, hogy a megbetegedések cseppfertőzéssel terjednek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolására két 24 órában hívható zöld számot – 06-80-277-455 és 06-80-277-456 – is működtet, ezeken leginkább csomagokkal, utazással és felsőlégúti tünetekkel kapcsolatban érdeklődtek már – mondta.

MTI