Öt éremmel zárták a magyarok a budapesti karate Eb-t

karate Baranyi Zsófia a dobogón. Fotó: FotoBP

Európa-bajnok lett Baranyi Zsófia a BOK Sportcsarnokban vasárnap befejeződött kadet, junior és U21-es karate Eb vasárnapi zárónapján. A magyar válogatott összességében két arany- és három bronzéremmel zárta a hazai rendezésű kontinensviadalt.

hirdetés

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint a budapesti volt minden idők legjobb korosztályos Eb-je. A szervezőknek pedig nagyszerű felkészülés volt a 2022-es felnőtt világbajnokságra, amelyet szintén hazánk rendezhet. A sportág hazai képviselői Baranyi Zsófiát tartják az első magyar karatés olimpikonnak. Az MTK versenyzője megjárta a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát, ahol ötödik lett. A fiatal tehetség az Eb-n az U21-es nők 55 kg-os súlycsoportjában első mérkőzésén bírói döntéssel verte a portugál Barrost, majd 3-2-re felülmúlta az azeri Szadigovát is. A nyolc között 2-0-ra győzött a fehérorosz Sarikina ellen. A döntőbe jutásért pedig 5-3-ra jobbnak bizonyult a török Karabagnál is. A fináléban az orosz Csernyiseva volt az ellenfél, aki ellen Baranyi Zsófia 1-0-ra nyert.

“Fantasztikus ez a győzelem” – mondta Baranyi Zsófia. “A döntőben az orosz lányt nagyon szerettem volna legyőzni, azt beszéltük meg, hogy nyugodtan csináljam, amit jónak érzek, és ez be is jött. Leírhatatlan érzés, hogy a szurkolók végig mögöttem voltak, és hallani a tömeget, hogy csak az én nevemet ordítja. Emellett ez az aranyérem nagyon pozitív a jövőre nézve, mert még csak most lettem tizennyolc éves, amikortól elkezdhetek felnőtt versenyeken indulni, és ahhoz nincs ennél jobb kiindulópont.” A zárónapon Gyovai Roland (+84 kg) és Czagány Dóra (68 kg) is csak egyetlen győzelemre volt az éremszerzéstől, ám végül mindketten ötödikek lettek.

A szarvasi Tálas Bendegúznak nem volt szerencséje a sorsolással, hiszen rögtön a későbbi győztes görög Konstantinos Mastrogiannis-sal került szembe. Vereséget szenvedett 3:0 arányban. A vigaszágon pedig a későbbi bronzérmes Renato Resetar (Horvátország) állta az útját (0:4), így a szarvasi válogatott versenyző a 11. helyen végzett az Európa-bajnokságon.

“A magyarok bizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak, hiszen tizenhárman is éremmérkőzésen léphettek tatamira, és közülük ötnek sikerült is az éremszerzés” – értékelt Dr. Mészáros János, a hazai szövetség elnöke. “Gyakorlatilag világbajnoksággal ért fel a verseny, hiszen bármelyik sportág büszke lehet arra, ha 52 nemzet képviselteti magát egy Európa-bajnokságon. Az eredmények értékét pedig még növeli, hogy a karate olimpiai bemutatkozásának évében sikerült ilyen jól szerepelni. Minden tekintetben hatalmas előrelépést jelentett az Európa-bajnokság a magyar karate számára. Az eredmények felülmúlták a várakozásokat, a rendezést mindenki magasztalta, és kitűnő főpróbája volt ez a 2022 őszén sorra kerülő világbajnokságnak.”

Az Eb-n előzőleg Jakubovics Dalma nyert aranyérmet, míg Bárdos Ádám, Dvorák Ádám és Kiss Zsófia a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Magyarország két első és három harmadik helyezéssel hetedik lett az éremtáblázaton – tájékoztatott a Magyar Karate Szakszövetség.

hirdetés