Felvételi – Négy nap maradt a felsőoktatási jelentkezésre

Február 15, felsőoktatási, jelentkezők, központi, számítástechnikai, távmunka, tűzvédelmi, közlekedési, felsőoktatási, Pályakövetési, felsőoktatási Fotó: Pixabay

Alig több mint négy nap maradt a felsőoktatási jelentkezési határidőig. A felvételizőknek február 15-ig kell meghozniuk a döntést, hogy melyik egyetem melyik szakján szeretnének továbbtanulni – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte: több mint hatvan intézmény több mint 7200 szakja közül választhatnak a felvételizők. Legfeljebb hat képzésre lehet jelentkezni, az első háromra ingyen, a továbbiakra szakonként kétezer forintért. Schanda Tamás hozzátette: a felvételivel és a szakokkal kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a felvi.hu oldalon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi eljárásban a tavalyi szabályokhoz képest egyetlen változás történt. Alap és osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi megléte a feltétel. Kivételt ez alól csak azok a képzések jelentenek, amelyeken a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják. Illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem kell újból érettségit tenniük – fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a többletpontok számítása során már az első, legalább 45 százalékos emelt szintű érettségi vizsgáért is jár 50 pont, amennyiben abból számítják az érettségi pontszámot. A többletpontok rendszere változatlan. A különböző jogcímeken összesen 100 többletpont szerezhető. A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint a felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, mesterképzések esetében pedig összesen 100 pont szerezhető. Ennek szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu oldalon. Változatlanok a jogszabályban meghatározott minimum ponthatárok is. Az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzéseknél pedig 50 pont.

Hozzátette: több konkrét szak esetében azonban határozatban csökkentették a minimum ponthatárokat. Példaként említette a jogászképzést, a nemzetközi gazdálkodás és a nemzetközi tanulmányok, valamint a gyógyszerész és a pszichológia szakokat. Megjegyezte: a minimum ponthatárok nem azt jelentik, hogy a pontszám elérésével be is lehet kerülni az adott intézmény adott szakára. A valós ponthatárt a felvételizők közötti rangsor határozza majd meg. Schanda Tamás szólt arról is: a hallgatók 17 különböző, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott ösztöndíjat vehetnek igénybe tanulmányi vagy rászorultsági alapon. Idén plusz 3,5 milliárd forintot fordítanak az ösztöndíjakra. 2018-tól két lépésben megemelték a hallgatói normatívát. A két évvel ezelőttihez képest így összesen 40 százalékkal emelkedik az ösztöndíjakra fordítható pénz. 2018. szeptember 1-jétől 119 ezer forintról 128 520 forintra, idén február 1-jétől pedig 166 ezer forintra emelkedett a normatíva – írja az MTI.