Országszerte több idős embert károsítottak meg az „unokázós” csalók

Autót, Gyulán, bántalmazták, kaszaperi, Jogosítvány, őzet, Békés, Garázdaság, ittas vezető, pénztárcáját, Határsértőket, közlekedési, Nagykamaráson, rendőrök, Játékkonzolokat, vésztőn, gyermekpornográfia, előállítás, Szarvason, nagykátai, hétvégi, kábelt, Jármű, engedély, Bódult, balesetnél, Garázdaság, Körösladányban, Letartóztatásban, Berúgta, fellökött, Lopás, Kétegyháza, késelt, Betörte, Testi sértés, Dobozon, kerékpáros, ittas, román, család, szombat, Ittasan, Szarvas, Békéscsaba, Mezőberényben, Füzesgyarmat, bántalmazott, mezőkovácsházi, lopott, Elek, rendszám, Gyomaendrőd, Közokirat, ütközött, Mezőhegyesen, távoltartó, kábítószert, mezőgyáni, interneten, jövedéki, fizetés, Mezőberényben, Építőanyagot, zebra, Csanádapácán, Körösladányban, német, Tehervonaton, Okányban, bántalmazott, sértett, Pusztaföldváron, Kaszaperen, kondoroson, kerékpárt, emberölés, határsértő, bűnbanda, vonaton, Nagybánhegyes, lakatlan, végegyházi, parkoló, segédmotor, rendszámot, lengyel, Csárdaszálláson, mentősnek, pénzt, szeghalmi, mezőkovácsházán, Sínek, Battonyán, kevermesen, kevermes, testi sértés, közokirat, Pusztaföldvár, rablás, pénztárcát, sorompó, Végegyházán, pszichoaktív, baleset, férfi, Füzesgyarmaton, határsértőt, biciklis, Nagyszénáson, gyermekeit, Gádoroson, győrújbaráti, Dombiratoson, kábítószer, Kevermesen, Medgyesegyházán, garázdaság, dévaványán, békésen, ukrán, orosházán, Lovaskocsit, Szarvason, elfogás, robbanómotoros, távoltartás, Közokirat, Közlekedés, Testi sértés, mozgáskorlátozott, Megütött, lopás, közokirat, Medgyesegyházán, savval, prostitúció, sarkadi, lopott, francia, rendőrök, gyomaendrődön, Újkígyóson, Csalás, békési, Csorváson, eltűnt, koronavírus, kábítószer, békéscsabai, orosházi, Dobozon, megütötte, rendőrség, gázolajat, békés, hangszertokot, lopott, otthonukban, kevermesen, Őrizetbe, nagyszénáson, Garázdaság, Kétegyházán, Vésztőn, idős, garázdaság, szeghalmon, idős, alkalmi, Muronyban, körözés, önkormányzati, sarkadon, láncra, kétegyházi, szarvason, gyalogost, lányt, magyarbánhegyesen, kerekegyházi, szabálysértés, tótkomlóson, Lopás, rendszámát, jogosítvány, Szeghalmon, ittas, tetris, Gyulán, elfogás, elhajtott, rendőrei, csalás, bélmegyeren, lőkösháza, újkígyóson, azonosító, police, bűnügy, rendőrség, őrizetbe, fehér, békéscsabán, közlekedési, tótkomlóson Fotó: Pixabay
hirdetés

Hat férfi azzal az ürüggyel, hogy unokájuk bajba került, országszerte több idős embert károsított meg. A Gyulai Járási Ügyészség összesen 9 rendbeli a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére bűnszervezetben, társtettesként elkövetett csalás bűntette és 10 rendbeli kísérlete miatt kezdeményezte a három budapesti tartózkodási helyű, valamint a három izsófalvi illetőségű férfi letartóztatását. A bűnszervezet külföldön tartózkodó irányítóit körözi a rendőrség.

Futó Szöveg

2020. január 16-án 17 óra 30 perc körüli időben a bűnszervezet egyik irányítója egy külföldi telefonszámról felhívott egy idős gyulai nőt. Magát a sértett unokájának kiadva segítséget kért tőle arra hivatkozással, hogy Békéscsabán közlekedési balesetet szenvedett. Az ismeretlen elkövető a sértettnek azt állította, hogy a balesetért ő a felelős, abban ő maga is megsérült. 8.500 EUR – azaz több mint 2,8 millió forintnak megfelelő – összeget kell átadnia a vétlen félnek, hogy ne legyen a balesetből rendőrségi ügy.

hirdetés

Az időskorú sértett abban a hiszemben, hogy az unokájával beszél, át akarta adni a pénzt a telefonáló személynek. Ugyanakkor azt is közölte vele, hogy csak 1 millió forint összeg van nála, így ennyit tud adni. Az ismeretlen személy azt mondta a sértettnek, hogy egy barátját fogja küldeni a pénzért. Majd bűntársait – a most letartóztatott 20 és 23 éves budapesti tartózkodási helyű férfiakat – telefonon a sértett lakcímére irányította. Végül a pénzátadására nem került sor, mert időközben az időskorú sértett gyanút fogott, hogy be akarják csapni.

Még ugyanezen a napon 18 óra körüli időben a bűnszervezet irányítója ugyanazon külföldi telefonszámról felhívott egy idős békési nőt is. Gergő néven bemutatkozva, magát a sértett unokájának kiadva azt állította, hogy közlekedési balesetet okozott a 7-es úton. A balesetben ő is megsérült, és pénzre van szüksége ahhoz, hogy ne legyen a balesetből rendőrségi ügy. Ez a sértett végül több mint 400.000.- Ft értékben adott át készpénzt és arany ékszereket a 20 és 23 éves elkövetőknek.

Ők az értékeket a bűnszervezet irányítója 18 éves fiának adták át, akit a bíróság most szintén letartóztatott. A három fiatal férfi és az őket irányító, rendőrkézre még nem került férfi 2020 januárjában ilyen módon Budapesten, Szegeden, Kalocsán és Székesfehérváron öt sértettet károsítottak meg összesen 3 millió forint kárt okozva. További négy idős embernél próbálkoztak a fenti módszerrel csalással.

2019 decemberében ugyanezzel az elkövetési móddal Gyulán, Debrecenben, Mezőkövesden, Szerencsen, Nyíregyházán és Szegeden is történtek csalások. Ezeket ugyanazon bűnszervezet másik irányítója és a most szintén letartóztatott 21, 26 és 36 éves izsófalvi férfiak követték el. Ez a csoport négy sértettet károsított meg összesen 6,6 millió forint kárt okozva. További hat idős embernél próbálkoztak a csalással.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor. Másrészt, mivel alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak a tanúk megfélemlítésével vagy a tárgyi bizonyítási eszközök eltüntetésével a bizonyítási eljárás eredményét veszélyeztetnék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója 1 hónapra elrendelte valamennyi gyanúsított letartóztatását – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés