Új relikviákkal zárult a Munkácsy 175

Munkácsy Fotó: Körös Hírcentrum

A Munkácsy Mihály Múzeum a festőművész születésének 176. évfordulója alkalmából február 20-án koszorúzást tartott a múzeumkertben levő Munkácsy szobornál. Ezt követően a Munkácsy 175 rendezvénysorozat záróeseményére került sor a múzeum Konferenciatermében.

hirdetés

A koszorúzáson Ando György, a Munkácsy Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mivel Herczeg Tamás országgyűlési képviselő parlamenti elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, szavait Ando György tolmácsolta. Keveseknek adatik meg, hogy minden nap együtt éljenek Munkácsy Mihállyal. A festőművész híre nemcsak egész Európába, de Amerikába is eljutott. A békéscsabai intézmény évtizedek óta viseli a nevét, ápolja örökségét, emlékét. Születésének 175. évfordulóját számos programmal, 176. évfordulóját pedig az új állandó kiállítással ünneplik meg.

hirdetés

A Munkácsy 175 rendezvénysorozatot elsőként Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára értékelte. Emlékeztette a megjelenteket, hogy éppen egy évvel ezelőtt nyitották meg a 175-ös emlékévet. Azóta pedig rengeteg esemény foglalkozott a festőgéniusz emlékének felelevenítésével. Az elmúlt egy évben ismét élővé vált Munkácsy, tehát véleménye szerint nagyszerű munkát végeztek a múzeum munkatársai.

Ando György megosztotta, hogy az új állandó kiállítás április 24-én nyílik. Azért választották ezt a dátumot, mert a művész ekkor fejezte be a Golgota című képét. A múzeum relikviagyűjteménye eddig is egyedülálló volt, a közelmúltban azonban újabb darabokkal gyarapodott. Az új tárgyakat Gyarmati Gabriella mutatta be. Az 1930-as évek elején érkezett meg az a két faláda, amely a múzeum műegyüttesének alapját adó tárgyakat tartalmazta. Munkácsyné hagyatékából körülbelül 400 tárgy érkezett Békéscsabára. Azóta pedig folyamatosan bővült a gyűjtemény.

Ezúttal két gyászjelentést, egy kis könyvecskét és egy rajzot mutattak be az érdeklődőknek. A két gyászjelentés Munkácsy halálhírét közölte. Az egyiket az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat, a másikat pedig a család adta ki. A könyvecske egy textilkötésű kis album, egy reprodukciógyűjtemény. Munkácsy-képet akkoriban is nagyon nehéz volt venni, helyettük ezek a reprodukciók álltak a vevők rendelkezésére. Ezeken túl pedig egy grafit rajzot is bemutatott a művészettörténész. Mint kiemelte, nagy ünnep az, ha a múzeum Munkácsy-művet vásárolhat. A rajz Belgiumban készült, egy akvarell képhez.

 

hirdetés