Papírok nélkül, feketén szállított zöldséget, gyümölcsöt

feketén, pazarolunk, származási Illusztráció: Pixabay

A NAV munkatársai Békés megyében ellenőriztek egy csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót. Az autóról kiderült, hogy az áru nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.

A pénzügyőrök a Csanádapáca és Pusztaföldvár közötti útszakaszon figyeltek fel egy teherautóra, amit nem találtak az EKÁER-rendszerben annak ellenére, hogy árut szállított. A NAV munkatársai megállították a járművet és átvizsgálták a rakományt. Az ellenőrzésen kiderült, hogy a gyümölcsök és zöldségek nagy részén semmilyen nyomon követhetőséget biztosító jelölés nem található. A járműben utazó vállalkozó elmondta, hogy saját üzletébe vette az árut egy nagybani piacon. De a szállítmány több mint felével kapcsolatban sem számlát, sem egyéb bizonylatot nem tudott bemutatni.

hirdetés

A pénzügyőrök az igazolatlan eredetű áruról értesítették a kormányhivatal munkatársait. Ők a szállítmányból több mint 800 kilogramm zöldség azonnali megsemmisítése mellett döntöttek. A hiányosságok és a be nem jelentett alkalmazott miatt akár egymillió forint pénzbírságra is számíthat a vállalkozó – tájékoztatott Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.