A Békés-tarhosi Zenei Napok jövője is szóba került az ülésen

polgár zoltán, kálmán tibor, vámos zoltán Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban ismét összeült Békés képviselő-testülete. A legfontosabb tárgyalt napirendi pontokról Kálmán Tibor polgármester, Polgár Zoltán és Vámos Zoltán alpolgármesterek tartottak sajtótájékoztatót.

hirdetés

Még mielőtt a tárgyalt témákra rátért volna, Kálmán Tibor megosztotta a jelenlévőkkel, hogy igen izgalmas napon vannak túl. Ő maga Budapesten Pogácsás Tiborral, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával találkozott, ahol az elkövetkező időszak fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek. Aszfaltozásról, inkubátorház-építésről, valamint az orvosi rendelő felújításáról is tudtak szót ejteni.

hirdetés

A városvezető távollétében Polgár Zoltán vezényelte le a testületi ülést, éppen ezért ő is adott tájékoztatást a fejleményekről. Elsőként arról számolt be, hogy egy problémafelvetés kapcsán szó esett az ülésen a közétkeztetésről. Meghívták az ülésre az illetékes cég képviselőjét, aki eleget is tett a kérésnek. Rendszeres az egyeztetés egyébként a közétkeztetéssel a kapcsolatban, a városvezetés eddig nem észlelt problémát. Lakossági fórumok szervezése folyamatban van a témával kapcsolatban, ahol a szülők megoszthatják véleményüket. Emellett a nyitott menza-programból kifolyólag bármikor bárki bemehet az intézményekbe és megnézheti, megkóstolhatja, milyen ételt fogyasztanak a gyerekek.

Majd hallhattak egy beszámolót a képviselők a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő, valamint a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár 2019. évi munkájáról. A könyvtárral kapcsolatban kiderült, hogy bár az olvasók száma csökken, ezt kompenzálni tudják különböző rendezvényekkel. A gyógyászati központról megosztotta az alpolgármester, hogy egyedi, ami Békésen van. Több fejlesztés történt az intézményben, színvonalas munka folyik.

A testvértelepülési kapcsolatok elmélyítése szintén napirendre került. Szó volt arról, hogy ne csak egy egyszerű látogatás legyen az utazás a delegációk számára, hanem keressék meg azokat a területeket, ahol a települések szorosabbra tudják fűzni a kapcsolatukat. A trianoni megemlékezés keretében például számos fa közös elültetésére is sor kerül.

Szintén faültetési projekt lesz a „Mert Fából lesz az erdő” program a békési újszülöttek tiszteletére. A védőnők  osztják majd ki a szülőknek azokat a lapokat, amelyeken bejelölhetik, hogy elvisznek egy facsemetét és a kertjükben elültetik, vagy pedig a város gondoskodik az ültetésről. A gyermekek szüetése miatt évente 150-170 fa elültetésére számítanak. A napokban elindul azon kérdőívek kiküldése is, amelyeken a lakosság kifejezheti véleményét például a városi nagyrendezvényekkel kapcsolatban.

Vámos Zoltán arról szólt, hogy a Békés-tarhosi Zenei Napok hagyományainak megőrzése egyre fontosabbá válik. Ahogy fogynak a régi tarhosi diákok, úgy lesz ez talán még jelentősebb. Szakmai körökben indult el egy kezdeményezés, várhatóan ez folytatódik majd. Feladatául kapta még a város közvilágításának áttekintését is. A közelmúlt fejlesztései nagyon sikeresek voltak, kedvezőbb fogyasztást tudtak generálni a városnak. Elkezdték a lakossági igényeket is megvizsgálni, hogy hol kellenek még lámpatestek. Várhatóan lesz majd pályázat közvilágítás-fejlesztésre, de addig is a fő lakossági problémákat orvosolni kell.

A sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

hirdetés