Elfogadták Békéscsaba költségvetését

önfoglalkoztatók, dolgozó, kormányrendelet, béremelés, 2020, pedagógusok, békéscsaba Illusztráció: Pixabay

Több mint 24 milliárd forintnyi fejlesztést, ugyanakkor újabb hitel felvételét is tervezi Békéscsaba idén. A megyei jogú város közgyűlése csütörtökön elfogadta a költségvetést.

hirdetés

Békéscsaba 2020-as költségvetésének főösszege 37,7 milliárd forint, a bevételi oldalon 15,3 milliárd forint áll. A bevételek és a kiadások közötti különbözetet, 22,4 milliárd forintot az előző évi költségvetési maradvány összegéből (9,8 milliárd), államkötvényből és lejárt bankbetétből (11,8 milliárd), a korábbi hitelszerződések még le nem hívott összegéből (370 millió) és 360 millió forintos új fejlesztési hitel felvételével kezelik. Az új fejlesztési hitel felvételével az önkormányzat adósságszolgálata meg fogja haladni a 2,3 milliárd forintot. Idén 203 millió, jövőre csaknem 250 millió forintot kell hiteltörlesztésre fordítani.

hirdetés

Az előterjesztés szerint bevételi oldalon a helyi adókból és a gépjárműadóból 283 millió forinttal több, mintegy 4,3 milliárd forint folyt be tavaly, és csaknem 140 millióval nőtt a központi támogatás. Kockázatként jegyzik meg, hogy az új jogszabályok értelmében a helyi iparűzési adót a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítani. Mivel az önkormányzat bevételei közül ez kiemelt szerepet tölt be, a változás “jelentős költségvetési problémát is okozhat” – jelezték.

Működésre 12 milliárd, fejlesztésekre 24,3 milliárd forintot szánnak. Utóbbira elsősorban az európai uniós Terület- és településfejlesztési operatív program keretéből (3,6 milliárd) és a Modern városok programból (20,7 milliárd) van forrás. A város rendezettségének növelésére a tavalyinál 283 millió forinttal többet szánnak. Az önként vállalt kulturális, sport és egyéb feladatokra a tavalyihoz hasonlóan 1,3 milliárd forintot szánnak – számolt be az MTI.

hirdetés