Koronavírus – Ismét aktualizálták a háziorvosoknak szóló eljárásrendet

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Ismét aktualizálták a koronavírus miatt a háziorvosoknak szóló eljárásrendet – közölte az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Müller Cecília elmondta azt is, továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan, pozitív minta nem volt. Minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel. Amennyiben ezekből hiányuk keletkezik, a mentőállomásokon depókat hoznak létre, ahonnan a háziorvosok igényelhetnek ilyen eszközöket – tette hozzá.

hirdetés

A tisztifőorvos elmondta, az eljárásrend ismételt aktualizálására a személyes kontaktusok minimalizálása érdekében volt szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát.

Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója arról beszélt, hogy a múlt héten tájékoztatást kaptak a WHO útmutatásain nyugvó magyar eljárásrendről. Ennek módosítása vált most szükségessé, de – mint fogalmazott – megnyugtató megoldás született, hiszen ez minimalizálja a potenciális betegekkel a személyes kontaktus lehetőségét.

Kiemelte, egyetlen fertőzöttnél nincs szükség fizikai vizsgálatra, és a szakmai ajánlások is azt mondják, hogy influenza vagy más fertőzéses megbetegedés esetén pár napig mindenképpen maradjanak otthon a betegek, és csak egy esetleges szövődmény miatt keressék fel orvosukat.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en, 45 074 ember felgyógyult a betegségből. Mindkét szakember a személyes higiéniára hívta fel a figyelmet: a gyakori, szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lehetőleg zsebkendőbe tüsszögjünk, köhögjünk, ennek hiányában a könyökhajlatunkba.

MTI

hirdetés