Csendes Ferenc alkotásaiból rendeztek kiállítást a kormányhivatalban

csendes Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

Emberek a természetben elnevezéssel nyílt tárlat Csendes Ferenc képzőművész alkotásaiból a Békés Megyei Kormányhivatalban. A művész pályája során kiérdemelte a Magyar Kultúra Lovagja és a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést, valamint Békéscsabai Életmű Díjjal is elismerték.

A 75 éves kora ellenére is fiatalos lendülettel, tettrekészséggel alkotó Csendes Ferenc Békés megye közéletének meghatározó személyisége. Rendszeresen jótékonykodik, támogatja a magyar sportmozgalmat, az olimpikonokat, paraolimpikonokat – mondta dr. Takács Árpád. A kormányhivatal és a megyei önkormányzat meghonosította azt a hagyományt, hogy a Békés megyei képzőművészek a hivatal falai között is bemutatkozhatnak. Csendes Ferenc alkotóként „visszatérő” a kormányhivatalban. Szélesebb közönség legutóbb 2015 februárjában találkozhatott műveivel a Derkovits sori székhelyépületben. Az önmagát Békéscsaba festőjének valló képzőművész ars poeticája: kötődés, szeretet és humánum nélkül nem születhet jó mű.

hirdetés

Örömmel tölt el, hogy a kultúra otthonra lel a közigazgatási intézményekben és a művészet fészket rakhat a kormányhivatalban – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A Békés Megyei Kormányhivatal sokadjára próbál hidat építeni a helyi képzőművészek és a közönség közé. Azzal a céllal, hogy a magányos alkotás, a visszhangtalanság egyre kevésbé legyen meghatározó élménye a megyei képzőművészeknek – hangsúlyozta Zalai Mihály. Elmondta: az elmúlt években egyre inkább tetten érhető az a törekvés, hogy a kiállítások megszólítsák az utca emberét. Az alkotások utat törnek a képtárak, múzeumok bezárt termeiből. Elfoglalnak olyan tereket, amelyek eredetileg más célokat szolgálnak, de jelentős forgalmat bonyolítanak le. A most megnyíló kiállítás az Alföld rejtőzködő szépségének üzentét hordozza. Egy egyáltalán nem rejtőzködő, nagy közforgalmat lebonyolító intézményben mutatkozik meg – hívta fel a figyelmet Zalai Mihály.

A Nádudvaron született, de sok évtizede Békéscsabán élő Csendes Ferenc valamennyi alkotásáról visszaköszön a csabaiság. A jellegzetes táj, az Alföld sík vidékének szépsége, a Körösök varázslatos vizei, a környék épített öröksége és annak romjai, a helyi utcaképek. Az alkotások hivatali időben április 3-áig tekinthetőek meg a Békés Megyei Kormányhivatal földszinti aulájában – tájékoztatott a kormányhivatal.