2020-ban is igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

amerikai, szőlőkabóca Fotó: Pixabay

Az Agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan, idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. Az amerikai szőlőkabóca elleni felelős termelői védekezéshez a támogatási program éves keretösszege 240 millió Ft.

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédőszeres eljárás. Ugyanakkor van mód az azt terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca gyérítésére.

Ezért az amerikai szőlőkabóca elleni felelős termelői védekezéshez az Agrárminisztérium 2020-ban is támogatást nyújt, hektáronként legfeljebb 12.000 forintot, és szőlőtermelőnként legfeljebb 240.000 forintot. A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédőszer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növényegészségügyi megelőzés támogatása, valamint a növényegészségügyi felszámolás támogatása. A támogatás mértéke – mindkét támogatási elem esetében – alapvetően a növényvédőszer vételárának 75%-a. Abban az esetben azonban, ha a növényvédőszert a gépi bérmunka-szolgáltatást végző vásárolja meg és juttatja ki, a szolgáltatás ellenértékének 75%-a igényelhető vissza.

A növényegészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmet március 31-ig tudják benyújtani a szőlőtermelők a Magyar Államkincstárhoz. A növényegészségügyi megelőzés támogatását a fitoplazma fertőzés miatt nem körülhatárolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni március 1. és március 31. között a Magyar Államkincstárnál, az általa rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon, amely ide kattintva érhető el. A növényvédőszer csak ezen igénylést követően vásárolható meg és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki. Mindezeket követően kell a kifizetési kérelmet benyújtani a megyei kormányhivatalhoz legkésőbb augusztus 15-ig, amelyről a Kincstár később újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

A növényegészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet kérelmezni, Az elvégzett növényvédőszeres védekezést követően elégség csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig a megyei kormányhivatalhoz. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik – tájékoztatott az Agrárminiszérium Sajtóiroda.