100 éves lett a magyar rendőrség

Rendőrség Fotó: police.hu

Az egységes Magyar Rendőrség létrehozásának 100. évfordulója alkalmából ünnepélyes állománygyűlést tartottak az Országházban.

Az állománygyűlés elöljárója Orbán Viktor miniszterelnök volt. A rendezvényen dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mellett részt vettek a minisztériumok, a társszervek, valamint a rendőrség vezetői és képviselői. Jelenlétükkel megtisztelték az eseményt a korábbi országos rendőrfőkapitányok is.

hirdetés

A kezdetektől az egységes szervezet megalakulásáig vezető történelmi útról dr. Németh József r. ezredes, a Rendőrség Tudományos Tanácsának elnöke beszélt előadásban. Majd a jelenlévők megtekinthettek egy filmösszeállítást a magyar mozgókép-, és televíziótörténet ikonikus rendőralakjairól.

„A 100 éves rendőrség egykori és mai tagjait a szolgálatban való helytállás köti össze.” – mondta el ünnepi köszöntőjében Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte: a magyar rendőrök az elmúlt 100 évben megállták a helyüket. Ma büszkén vallhatják magukat egy nagyszerű nemzeti teljesítményt nyújtó testület tagjainak. Beszédét követően felkötötte a rendőrség csapatzászlójára a centenáriumi zászlószalagot.

Bemutatták a résztvevőknek a szervezet legfiatalabb hivatásos állományú tagját, valamint korelnökét, akiknek az országos rendőrfőkapitány emléklapot és centenáriumi emlékérmet adott át – írja a police.hu.