A sok csapadék miatt a talaj országszerte teljesen feltöltődött nedvességgel

csapadék Illusztráció: Pixabay

Idén – a tavaly ilyenkori időszakhoz képest – kedvezőek a csapadékviszonyok. Elegendő volt a téli (és az ősz végi) csapadék, jók az idei szezon előjelei. Ugyanakkor az enyhe tél miatt a kártevők és kórokozók erős nyomására kell felkészülni – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

A 2019 végi, 2020 eleji tél volt a harmadik legmelegebb 1901 óta, mintegy 2-3 Celsius-fokkal volt enyhébb a sokéves átlagnál. A január átlagos közeli hőmérsékelteket hozott, míg a december és a február jóval enyhébb volt annál. Több napon is megdőlt a napi melegrekord. Csapadékból nagyjából átlagos mennyiség hullott, januárban kevesebb, de a másik két hónapban több. Szokás szerint a csapadéknak az időbeli mellett a területi eloszlása sem volt egyenletes, azonban a talaj országszerte teljesen feltöltődött nedvességgel a novemberi csapadékkal együtt. Hó nagyon kevés hullott, az őszi vetéseket az ország déli és nyugati tájain helyenként egyetlen napon sem borította összefüggő hóréteg.

hirdetés

Nagyon enyhe, főleg délen és keleten csapadékos, sokszor viharos időjárás jellemezte a februárt. Gyakran vonultak az ország fölött markáns frontrendszerek, melyek mentén több napon is előfordultak az országban zivatarok, mely ebben az időszakban nem szokványos jelenség. Hó viszont csak mutatóban fordult elő. A változékony, kora tavaszi idő folytatódott az elmúlt egy hét során is. Több hullámban is érkezett országos, kiadós csapadék. A talaj országszerte telített nedvességgel, a felszíne sáros, sokfelé megállt a víz a földeken, még nem tudott beszivárogni. Délen, délkeleten pedig már belvizes területek vannak, főleg Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben. A talaj hőmérséklete a fölső 20-30 cm-es rétegben országszerte 5-7 fok között alakul.

Az őszi vetések közül a búza és az árpa a bokrosodás fenológiai fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a repce hajtásai is lassan megindulnak. Az enyhe időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése javában zajlik. A korai virágzású csonthéjas gyümölcsök közül némelyik már virágzásnak indult az ország egyes részein. A vegetáció nagyon korai megindulása miatt joggal lehet tavaszi fagykártól tartani, márciusban (de még áprilisban is) érkezhet komoly hideghullám a Kárpát-medencébe az enyhe tél ellenére. Egyelőre, a következő 6-8 nap során ilyen veszély nem fenyeget. A kártevők és kórokozók elleni védekezésre is időben fel kell készülni, mert a növényekhez hasonlóan ezek is jól teleltek, jelentősebb fagy nem tizedelte állományaikat, komoly nyomásra lehet majd számítani.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara