Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be az összes lengyelországi határátkelőhelyen

Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is – jelentették be a Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével hétfőn Varsóban megtartott sajtóértekezleten.

A lengyel miniszterelnök közölte: az új koronavírus gyors külföldi terjedése miatt még hétfő délután a német határon négy határátkelőhelyen, valamint a cseh határon egy helyen vezetik be az elsősorban a buszokat érintő ellenőrzést. Három napon belül az intézkedést a nemzetközi vonatokra is kiterjesztik. A közúti ellenőrzést a leközelebbi napokban Lengyelország egész szárazföldi határszakaszán vezetik be a napi 24 órán keresztül működő ellenőrzőpontokban, és ellenőrzik és a kikötőket is – mondta Morawiecki.

A repülőtéri ellenőrzést már korábban vezették be

Mariusz Kaminski belügyminiszter a sajtóértekezleten kifejtette: a lázméréssel és az utasok személyi adatainak megadásával járó ellenőrzés célja a potenciális betegek kiszűrése. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter megerősítette: a Covid-19-fertőzés múlt szerdán kimutatott első lengyelországi esete óta hétfő reggelre 16 megbetegedést állapítottak meg. 170 fertőzésgyanús embert kezelnek kórházakban, több mint 4 ezret házi karanténba helyeztek.

A miniszter elkerülhetetlennek nevezte, hogy a legközelebbi napokban “nagyon gyorsan” nő majd Lengyelországban a fertőzöttek száma. Elmondta: tárcája ennek kapcsán fontolgatja, hogy a karanténba helyezettek szigorúbb ellenőrzését vezetik be. A sajtóértekezleten Morawiecki arra hívta fel a vajdákat és a tömeges részvételű rendezvények szervezőit, hogy töröljék e programokat. A lengyel egészségügyi felügyelet (GIS) vasárnap javasolta az ezer főnél nagyobb részvételű rendezvények lemondását.

Lucie Szymanowska MTI