A székely mártírokra emlékeztek Békéscsabán

székely Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsabán is megemlékezést rendeztek a Székely Szabadság Napján március 10-én. A megjelentek Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ünnepi gondolatait hallhatták Tomanek Gábor színművész tolmácsolásában.

A Székely Szabadság Napján emlékeztek az 1854. március 10-én a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett Bágyi Török János marosszéki, Martonosi Gálffy Mihály udvarhelyszéki és Nagyváradi Horváth Károly háromszéki főparancsnokokra, valamint a másfél hónappal később, április 29-én szintén Marosvásárhelyen életét vesztő Bertalan László és Benedek Dániel földművesekre, a Váradi-szabadcsapat tagjaira, valamint a Sepsiszentgyörgyön kivégzett Bartalis Ferenc és Váradi József honvédekre. A vértanúk a Makk-féle összeesküvés során akarták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újralobbantani. A Habsburg uralom megdöntéséért tevékenykedtek.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő parlamenti munkája miatt nem vehetett részt a megemlékezésen, így beszédét Tomanek Gábor színművész olvasta fel. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a székelység ma is küzdelmet folytat, hogy gyakorolhassa az unió adta jogait. Megtarthassa saját kultúráját, megszűnjenek a regionális egyenlőtlenségek. A székelyek mindig is részét képezték a magyarságnak, ezért most a magyarokon a sor, hogy kiálljanak ezért a kisebbségért. Ennek érdekében indított európai polgári kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúra fenntarthatóságáért” címmel. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. A kezdeményezés sikeréhez 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie május elejéig.