Szlovákiában hétfőtől bezárják az iskolákat és lezárják a nemzetközi repülőtereket

Olaszországban, orvos, labor, vírus, koronavírus, vérvétel Fotó: Pixabay

Szlovákiában jövő hétfőtől minden oktatási és nevelési intézményt legalább két hétre bezárnak és lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is – jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő csütörtökön az új típusú koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva a központi válságstáb ülése után.

A pozsonyi kormány döntése alapján csütörtökön reggel hat órától Szlovákia egész területén rendkívüli helyzet van hatályban. Peter Pellegrini a válságstáb ülése után több korlátozó intézkedést jelentett be. Az iskolák, az óvodák és a repülőterek bezárásán kívül, leállítják a személyforgalmat bonyolító nemzetközi vasúti és autóbuszközlekedést. Ezen felül péntek reggel hét órától ellenőrzéseket vezetnek be az ország összes határátkelőjénél, kivéve a lengyel határt – számolt be ezek részleteiről a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

hirdetés

Az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Ugyancsak korlátozások várnak a Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra, őket 14 napos házi karanténnak vetik alá. Ugyancsak bezárják a fürdőket, az üdülőközpontokat, a síközpontokat, a szórakozóhelyeket, diszkókat és hasonló létesítményeket. A nagy bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak illetve a drogériák üzemelnek majd. Az éttermek és a szállodák azonban nyitva maradhatnak.
Az oktatási intézmények bezárásából  fakadóan a középiskolákban márciusra tervezett érettségi vizsgákat is elhalasztják.

Közben az országban csütörtökön hat új esettel már tizenhatra emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést. Az összes új fertőzött személy Pozsonyban tartózkodik, többségük a már korábban diagnosztizált fertőzöttekkel került kapcsolatba, de vannak köztük olyanok is, akik az Egyesült Államokból tértek haza.

MTI