Kompetenciamérés: javultak a magyar diákok eredményei

iskolába, felsőoktatási, iskolatáska, szakmai, középfokú, kompetenciamérés, pótfelvételi, keresztféléves Fotó: Pixabay

Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhetők az országos kompetenciamérés eredményei. Ebből kiderül, hogy a 6., 8. és 10. évfolyamos tanulók miként tudják alkalmazni szövegértési képességeiket és matematikai eszköztudásukat tanulmányaik és a hétköznapok során.

A 2001 óta minden évben megszervezett mérés alapján az érdeklődők képet kaphatnak az egyes iskolák jellemzőiről, megismerhetik az adott osztályok teljesítményadatait. Megtudhatják, hogy az esetleges hátrányokat az iskola mennyire tudja kompenzálni. Az eredmények az ország többi iskolájával is összevethetők.

hirdetés

A PISA méréshez hasonlóan az eredmények az előző évek adataihoz képest mindkét területen javulást mutatnak. Matematikából a 8. évfolyamon átlagosan 1624 pontot értek el a tanulók. Ez a mérések kezdete óta a legjobb eredmény. A 10. évfolyamon a diákok átlag képességpontja a 2010-ben mért 1613-ról 1670-re nőtt, ami ugyancsak az elmúlt évek legjobb eredménye. A szövegértés terén a 8. évfolyamon elért átlagosan 1608 pont az eddigi legmagasabb érték. A 10. évfolyam azonban még ennél is eredményesebben szerepelt, a 2008-ban mért 1609 ponthoz képest 2019-re az átlageredmény 1661-re emelkedett.

A bázisként használt 6. évfolyamos eredményben nincs érdemi változás, az elmúlt években csak kisebb ingadozások figyelhetők meg. A tárca abban bízik, hogy a javulás trendszerű marad, és tovább tükrözi majd az oktatási rendszer fejlesztésére fordított kormányzati erőfeszítéseket, a pedagógusok színvonalas munkáját és a tanulók szorgalmát. Az információkat a szülő a tanulói mérési azonosító felhasználásával ismerheti meg – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.