Mielőbbi tanítási szünet elrendelését sürgeti a PDSZ

Védettségi, szakképzésben, tanév, vizsgázók, általános, óvoda, iskolaőrök, köznevelési, felsőoktatásban, oktatási, olaszországba, tanév, tanterem, oktatás, oktatási Fotó: Pixabay

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Operatív Törzshöz intézett pénteki nyílt levélben szorgalmazta ismét a mielőbbi, már hétfőtől életbe lépő tanítási szünet elrendelését az oktatási-nevelési intézményekben a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Hangsúlyozták: a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követnie Magyarországnak is.
Ha az intézkedés mégsem lépne életbe, azonnali hatállyal arra kellene lehetőséget biztosítani, hogy ott, ahol a tanulók, szülők vagy tanárok valamelyike érintett a vírus által, a nevelőtestület, a diákönkormányzat és a szülői szervezet külön kérésére egyedi eljárással lehessen az intézményt bezárni.

hirdetés

Hozzátették, ha a kormány nem reagál a felvetésekre, arra biztatják majd a szülőket, hogy igazolják gyermekük távollétét. Ott, ahol a házirend nem szabja meg a szülői igazolások felső határát, korlátlan igazolásra is van mód, ahol pedig van felső határ, azt kérik, hogy a diákönkormányzat, a szülői közösség kezdeményezze a nevelőtestületnél a házirend módosítását.

Kitértek a kormányfő reggeli rádiónyilatkozatára is, miszerint az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, “akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat.” Mint írták, a PDSZ-nek erről más az álláspontja. Semmilyen jogi alapja nincs annak szerintük, hogy az iskolák átmeneti bezárásával a tanítási évet meg kellene ismételni.

Egy-két vagy több hónapos szünet esetén törvénymódosítással és a források átcsoportosításával kellene megteremteni a távoktatás törvényi feltételeit – mutattak rá. Kiemelték a távoktatás alapfeltételei adottak, minden közoktatási intézményben az e-napló és a Kréta online rendszer be van vezetve.