Spanyolországban idősotthonokból jelentenek sorozatos fertőzéseket

Belgium, Németországban, vírus, 58, olaszországba Fotó: Pixabay

Sorozatos koronavírus-fertőzéseket jelentenek spanyolországi idősotthonokból, ahol a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebbek élnek – közölte a spanyol sajtó csütörtökön.

hirdetés

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az otthonok lakói között már legkevesebb 79 halálos áldozata van a koronavírusnak. Például a madridi Monte Hermoso idősotthonból 17 áldozatról és 75 fertőzöttről, a Ciudad Realban található Elder en Tomellos otthonból 15 elhunytról és 34 fertőzöttről adtak hírt.
A dél-európai országban egy nap alatt 25 százalékkal nőtt a koronavírussal fertőzöttek aránya, 3400 új esetet igazoltak a vizsgálatok.
Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: az országban eddig feltárt megbetegedések száma 17147. A betegek közül 939-et kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma 1107, a halálos áldozatoké 767.
Salvador Illa, spanyol egészségügyi miniszter a nap folyamán beszámolt arról, hogy az egészségügyi ellátórendszert további 30 ezer egészségügyi dolgozóval erősítették meg, köztük diákokkal is.
A magánegészségügyi szolgáltatókat is bevonták a teljes lakosság ellátásába és leltárba vették az alapvető egészségügyi termékek gyártására alkalmas vállalatokat. A tárca 1,5 millió egészségügyi védőeszközt osztott már szét – tette hozzá arra reagálva, hogy a madridi autonóm tartomány vezetője szerint már két napja nem kaptak egészségügyi maszkokat.
A kormány bejelentette, hogy 210 millió eurót kapnak az autonóm közösségek egészségügyi ellátásokra, és létrehoznak egy 300 millió eurós alapot a szociális ellátások megerősítésére, ezen belül az idősek házi ápolásra, valamint az otthonokban történő ellátásukra.
Amancio Ortega, Spanyolország leggazdagabb embere, az Inditex textilipari vállalatóriás tulajdonosa 310 ezer egészségügyi maszkot ajánlott fel az államnak, valamint logisztikai kapacitásának használatát, például a Kínából felajánlott egészségügyi eszközök szállítására.
A spanyol fővárosban megnyitották az első két karanténhotelt, hogy így tehermentesítik az egészségügyi intézményeket. Ide azok a páciensek kerülnek, akiknek állapota nem indokolja a kórházi kezelést, de otthon nem megoldható elkülönítésük. A kórházak közelében található négy csillagos szállodákban egészségügyi személyzet követi a betegek állapotának alakulását.
A madridi tartományban az éjjel-nappal hívható információs telefonvonal mellett elindítottak egy mobiltelefonos applikációt is, amely segítséget nyújt a felső légúti tünetek értékelésében, mivel a koronavírus-járvány mellett tart még az influenzaszezon és megkezdődött az allergiaszezon is.
A szükségállapot vasárnapi életbelépése, illetve az újabb és újabb külföldi határzárak bejelentése óta a turisták igyekeznek elhagyni az országot. Főleg a Kanári-szigetek repülőterein vannak tömegek. A légitársaságok sorra törlik a járatokat, mivel a kormány elrendelte a légi forgalom 50 százalékos csökkentését is.

Fehér Krisztina

hirdetés