Koronavírusos átverést azonosított az ESET Magyarországon

Virtuális, egyszerűsített, szja, Magyar Posta, akciók, e-diploma, online, pótfelvételi, digitális, Csaló, elektronikus, felvételi, biztonságos, háztartási, középiskolai, adóhivatal, távmunka, Magyarországon, ügyfélfogadási, online, europol, keresetkimutatás, e bejelentő Fotó: Pixabay

Újabb koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg Magyarországon, amelyet a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokkal foglalkozó nemzetközi cég, az ESET szakemberei már más országokban is észleltek.

hirdetés

A kampányban kéretlen levelekkel (spam), illetve hamis webshopokkal támadják a felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat. A cég ismertetése szerint a Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt kampányban a kiberbűnözők személyes adatokat (név, cím, e-mailcím, mobiltelefonszám) lopnak el a felhasználóktól.

hirdetés

A webshop semmilyen adatot nem közöl az oldal üzemeltetőjéről, vagy az eladóról. Az oldal alján található adathalász formula mellett a webshop aloldalakat is tartalmaz a jobb hatás kedvéért. A Sky News értesülései szerint az ottani maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer font) kárt okoztak a briteknek – közölték.

A szakemberek az ügyfeleknek a csalások ellen azt tanácsolják, hogy az online vásárláskor mindig biztonságos eszközöket és megfelelő védelmi szoftvert használjanak. Illetve csak megbízható, ismert webshoptól vásároljanak. A vásárlói fiók létrehozásakor erős, egyedi jelszavakat alkalmazzanak. Soha ne mentsék el bankkártya adataikat a webshopban, vagy a böngészőben – írja az MTI.

hirdetés